måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Murdochs blir sentimentala av Wapping

Publicerad: 10 september 2008, 11:35

På drygt 20 år har Wapping blivit så mycket mediehistoria att hårdhudade Murdoch-koncernen ser på anläggningen med nostalgi. Därför fullföljer man inte planerna på att flytta, utan samlar all verksamhet i Storbritannien dit.


1986 blev ”Wapping” i London ett begrepp i massmediebranschen, när Rupert Murdoch över en natt flyttade sina tidningar från Fleet Street och fackföreningarnas grepp till en helt ny anläggning i Docklands bemannad med ”elektriker”.

Utanför grindarna demonstrerade de olika grafiska fackföreningarna, och försökte hindra tidningarna från att komma ut.

Men detta var Thatchers England, och efterhand ebbade demonstrationerna ut.

Wappinganläggningen var utrustad med senaste tekniken – tidningarna producerades elektroniskt. Besparingarna var omfattande, en hel yrkeskategori, grafikerna, blev marginaliserade i produktion före plåtframställning och tryck.

Mycket snart följde övriga branschen efter.

Murdochs News Corporation har tidigare planerat att lämna Wapping, eftersom tryckningen av The Sun, News of the World, The Times med flera redan flyttat till ny tryckanläggning.

Men nye vdn James Murdoch, Rupert Murdochs son, har ändrat beslutet. Istället samlas News Corporations verksamheter i Wapping.

”Wapping är viktig inte endast som en anläggning, utan också som en symbol för hur djärva personer som arbetar tillsammans kan utveckla medievärlden och därmed bidra till livet i Storbritannien”, säger James Murdoch i The Guardian.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev