Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

MTG-ägd tv-station tvingade fram negativ flyktingbild

Publicerad: 1 juni 2016, 04:34

Ledningen för den tjeckiska tv-stationen Prima som ägs till hälften av MTG har beordrat de anställda journalisterna att framställa flyktingar och islam som hot i nyhetsbevakningen.


Ämnen i artikeln:

MTG

På ett möte som hölls i september i fjol hotade chefredaktören och en ägarrepresentant de anställda som inte följde riktlinjerna med sparken. Det fick två reportrar att säga upp sig, skriver Dagens Nyheter.

Det är den oberoende nyhetssajten Hlidaci Pes som grävt fram avslöjandet. Hlidaci Pes publicerar också en ljudinspelning från mötet där ägarrepresentanten bland annat säger Miljontals flyktingar väntar fortfarande i Libyen. På ett ögonblick är de här och då kommer de att hävda sina egna sanningar, sin syn på världen, sin religion och sina regler… Vi är helt enkelt rädda för att det här kan bli ett mycket större problem än vad vi inser i dag.

DN har gjort åtskilliga försök att få en kommentar från MTG som inte vill bli intervjuade per telefon men i ett mejl skriver att man har väldigt tydliga policys för redaktionellt oberoende, tryckfrihet och objektiv rapportering och att man är i dialog med den lokala ledningen på Prima i Tjeckien för att närmare förstå vad som har skett.

Ämnen i artikeln:

MTG

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev