fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

MP-motion: Google ska betala till lokala medier

Publicerad: 6 november 2014, 09:40

MP: mediepolitiske talesperson föreslår i en motion att Google ska betala lokala medier för den trafik sökmotorn driver till deras sajter.

Ämnen i artikeln:

GoogleMiljöpartiet

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Motionen är skriven av Niclas Malmberg, Miljöpartiets ledamot i riksdagens kulturutskott. Han föreslår en modell där ”annonsintäkterna på internet fördelas utifrån en nyckel som motsvarar träffarna i sökmotorerna. På så sätt kan nyheter på Internet fortsätta vara en fri tillgång för läsarna, samtidigt som redaktionerna får intäkter utifrån trafiken till deras sidor”.

Google som sökmotor drar en stor fördel av att samla ihop det material som lokalredaktionerna gör och att vara den aktör som tjänar annonspengar på det innehållet, säger han till Medievärlden.

Men tidningssajterna vill ju ha Googles trafik?

Ja visst vill de det, men de vill också ha intäkter från de som läser deras material oavsett var det publiceras. Det borde gå att hitta en fördelningsnyckel på något sätt, som skett i Frankrike. Kanske en modell som liknar Spotify.

Blir det inte fel att Google ska betala för den trafik som går till sajterna, den trafiken tjänar ju medieföretagen på?

Ja, fast poängen är att man går in i Google och gör en sökning . All trafik startar där och sedan är det bara små strilar som når tidningarnas sidor. Det är möjligt att fördelningsnyckeln skulle göra att de får betala även för det material som inte ger trafik till sajten. Det är därför motionen är så öppet skriven, för att vi ska kunna hitta den bästa lösningen.

De aktörer som tjänar pengar på medieföretagens innehåll utan att ge något tillbaka är ju framför allt bredbands- och teleoperatörerna, är det inte de som borde dela med sig av intäkterna?

Jag har ju fokuserat på sökmotorer, mycket baserat på vad jag hört från medieföretagen själva och på studier av vart reklampengarna går. Det är en dramatisk utveckling där pengarna går från tidningarna till andra aktörer, framför allt Google. Men det är möjligt att bredda det. Motionen är öppet skriven om riksdagen erkänner det här problemet så kan det här landa på olika sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev