Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Motstridiga uppgifter om frisläppande av turkiska journalister

Publicerad: 12 januari 2018, 06:16

Turkiets författningsdomstol har beslutat att släppa de två framstående turkiska journalister som suttit häktade i närmare ett och ett halvt år. Samtidigt rapporterar turkiska medier att en annan domstol fattat ett annat beslut.


Författningsdomstolens beslut att släppa Şahin Alpay och Mehmet Altan kommer efter att Europarådet i Strasbourg pressat det turkiska rättsväsendet. Enligt domslutet har den långa häktningstiden, om ett och ett halvt år, gjort att journalisterna fått sina rättigheter kränkta. Men efter att beskedet kommit spreds uppgifter i turkiska medier att en annan domstol beslutat att inte släppa journalisterna, rapporterar TT.

Den svenskkopplade statsvetaren och journalisten Şahin Alpay har skrivit krönikor för den numera nedlagda dagstidningen Zaman, som öppet kritiserat den turkiska regimen och president Recep Tayyip Erdogan. Mehmet Altan är ekonomiprofessor, författare och före detta chefredaktör för dagstidningen Star. Han syns också återkommande som kommentator i liberala turkiska medier.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.