Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Motionärer kräver ökad aktivitet i Isaak-fallet

Publicerad: 1 november 2006, 16:14

Sverige och EU måste öka sitt tryck på Eritrea, så att Dawit Isaak och eventuellt andra EU-medborgare som sitter i fångenskap utan rättegång släpps fria. Det kräver riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp i en motion.


I motionen, som undertecknats av samtliga riskdagspartier utom socialdemokraterna, krävs också att svenska representanter omgående får träffa Isaak, att utrikesministern tar upp hans fall på högsta nivå och att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, släpps in i Eritrea. Gruppen vill också att EU avbryter sitt bistånd till Eritrea. Det uppgår till 88 miljoner euro under  åren 2002-2007.
Den svenska regeringen bör öka ansträngningarna för att få Dawit Isaak fri, heter det i motionen. Han får inte gå samma öde till mötes som den svenske medborgaren  Kifleyesus Ogbacristos som på grund av de omänskliga förhållanden som rådde avled i januari i fjol i eritreanskt fängelse.
Regimens lakejer säger att Dawit Isaak mår bra, men det kan vi inte lita på eftersom ingen från svenska UD har tillåtits besöka honom, skriver motionärerna, som är oroliga för att anledningen till det är att ”regimen har mycket att dölja”.
Motionärerna påminner om att Dawit Isaak har samma rätt som alla svenska medborgare att få bistånd från UD då deras mänskliga rättigheter kränks. De talar om att den förra regeringen fick kritik för bristande engagemang, men att ansträngningarna för att få honom frigiven eller att åtminstone få träffa honom ökade under de senaste åren.
Men ännu mer måste göras. Motionärerna föreslår att den svenska ambassadören oftare skickas till Eritrea, att den svenska honorärkonsuln i Asmara betalas för att agera, att EU-ambassadörerna som är på plats används och att Sverige agerar för att avbryta EU:s bistånd. Att flera svenska statsråd engagerade sig visade sig bära frukt för Mehmed Ghezali, fånge på Guantánamobsen, påpekas det.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.