Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgan Johansson (s) samlar majoritet i KU för genomförd presstödsreform

Publicerad: 27 oktober 2006, 11:42

Socialdemokratiske riksdagsmannen Morgan Johansson menar att regeringen dragit tillbaka förändringarna i presstödet på alldeles för lösa grunder. Han kommer i Konstitutionsutskottet och sedan i riksdagen att försöka samla majoritet för att reformen genomförs och pengarna betalas ut.


– Det finns inget brev från EU-kommissionen med beslut, ingen promemoria, bara anteckningarna från ett telefonsamtal mellan tjänstemän, säger förre folkhälsoministern Morgan Johansson, som menar att regeringen inte alls hade behövt dra tillbaka den beslutade ändringen av presstödet.
– Vilken nivå fattades beslutet på i kommissionen? Det vet man inte.
Hans bild är att en nyliberal kulturminister, Cecilia Stegö Chilò, i ett parti som är emot presstödet, passade på att dra tillbaka en förändring som en klar majoritet i riksdagen beslöt om.
Du menar att om vi hade haft en s-regeringen så skulle presstödsreformen ha genomförts?
– Det har jag ingen aning om. Men regeringen borde ha gett beskedet till kommissionen att om ni vill att vi ska se över helheten, då kan det kvitta om förändringen är genomförd.
De inblandade tjänstemännen menar att om förändringarna genomförs och de nya stöden betalas ut utan att kommissionen godkänt, så kan företagen bli återbetalningsskyldiga.
– Jag satt i ministerrådet, jag har erfarenhet av hur det går till där och i kommissionen. Till exempel i alkoholfrågan. Det är ett tjuv- och rackarspel. En regering som orkar stå för principer kan göra det.
Morgan Johansson har riktat en interpellation till nya kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, om presstödet och om den halverade avtalstiden för public service-avtalen. Frågan och svaret kommer upp i riksdagen inom några veckor
– Om presstödet försvinner kommer vi att få ett tidningsmonopol på än fler orter i landet.
I sin budgetmotion har socialdemokraterna föreslagit att det förändrade presstödet – förstärkning för tidningarna utanför storstäderna och ökade kostnader för driftstödet med 60 miljoner – genomförs.
– När presstödet kommer upp i KUs behandling av budgeten, kommer jag att arbeta för att en majoritet beslutar om att reformen genomförs. Lyckas det tar jag frågan vidare i riksdagen.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.