Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia såg Stampens kris tidigt

Publicerad: 1 juni 2016, 11:08

Stampens ekonomiska problem kom inte som en nyhet för Mittmedias ledning. I ett antal år har det varit det mest sannolika scenariot enligt vd Thomas Peterssohn.


Ämnen i artikeln:

MittmediaStampen

Stampen och Mittmedia var två av delägarna i den konstellation som köpte Centertidningar för 1,8 miljarder kronor 2005. Sedan dess har koncernernas verksamheter varit sammanflätade på flera områden.

I samband med uppdelningen av Liberala Tidningar i april i fjol klipptes banden i princip.

Anade du att Stampen skulle hamna i det här läget när ni delade upp Liberala Tidningar?

Ja, de finansiella riskerna har varit kända mycket länge. Det som sker nu har varit vårt huvudscenario sedan 2013 då vi tog initiativ till förhandlingar om att dela upp våra tillgångar vilket skedde våren 2015, säger Mittmedias vd Thomas Peterssohn.

Om Stampen går i konkurs, är Mittmedia intresserade av ta över verksamheten helt eller delvis då?

Det är för tidigt att svara på. Vi följer självklart utvecklingen noga.

Vilka bolag skulle ni vara intresserade av i så fall?

Jag passar på den frågan.

Tryckerikoncernen V-tab är ett av de 16 Stampenbolag som nu ska genomgå en rekonstruktion. Lyckas inte den är alternativet en konkurs och att verksamheten avyttras. Mittmedia är en av aktörerna som skulle kunna vara intresserad att ta över ett eller flera tryckerier. Men Thomas Peterssohn är inte överdrivet angelägen att gå in i en sådan affär.

Det råder överkapacitet på tryckmarknaden och tryckerier är inget som står högt på Mittmedias agenda. Men vi är samtidigt verksamma i branschen med vårt eget dotterbolag Mittmedia Print AB så det är klart att vi utvärderar även detta.

Går V-tab i konkurs kan Mittmedia flytta tryckningen av de före detta Promediatidningarna till koncernens egna anläggningar. Och Thomas Peterssohn sticker inte under stol med att en sådan utveckling skulle vara positiv för koncernen.

Vi har gott om egen tryckerikapacitet och kommer att kunna trycka de tidningarna själva. Det är också ett alternativ som är ekonomiskt fördelaktigt.

Ämnen i artikeln:

MittmediaStampen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev