Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia har valt fel slagträ

De senaste veckorna har mindre än 3 procent av våra nyheter kommit från Mittmedias tidningar, skriver Susanne Helsing, kanalchef SR Västernorrland i ett svar till AnnaKarin Lith.

Publicerad: 23 april 2015, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MittmediaPublic service

P4 Västernorrland har sedan en dryg månad tillbaka organiserat om för att prioritera och förstärka den undersökande journalistiken.  P4 Västernorrlands reportrar jobbar i snitt tre dagar för att ta fram den nyhet som varje dag är vår egen huvudnyhet. Exempel på dessa den senaste tiden har varit:

Arbetsförmedlare förmedlar i snitt 3-4 jobb per år, CSN:s påminnelseavgifter finansierar 40 procent av verksamheten, SCA mångmiljonrenovering av herrgården i Galtström för representationsjakt, bedrägerimisstänkt har beviljats Sundsvalls kommuns byggoption och uppgifter om kränkande behandling av asylsökande på hälsocentral.

Därför är det tråkigt att vi som public serviceredaktion blivit slagträn och syndabockar i debatten om stödet till tidningsbranschen och dess framtida affärsmodeller. AnnaKarin Lith, redaktionell chef för Mittmedia, har upprepade gånger hävdat att det är tidningarna som svarar för den lokala journalistiken inte public service (nu senast i SVT Gomorron)  Enligt AnnaKarin Lith skulle lokalradion upphöra om Mittmedia försvinner. Detta är inte sant och diskussionen skulle må bra av lite fakta. Efter att jag gått igenom de senaste veckornas nyhetsuppdateringar varje timme i P4 Västernorrland så är resultatet detta: Av mellan 140 till 150 nyheter per vecka så är det som mest upp till fem nyheter som kommer från Mittmedias tidningar i länet. Det motsvarar runt 3 procent. P4 Västernorrlands journalistik står alltså helt på egna ben.

Utspelet från Mittmedia om att ta över P4:s nyhetssändningar väcker misstanken att det finns en bild av att här finns mycket pengar att hämta. Värt att komma ihåg är att det årliga presstöd som till exempel Arbetarbladet får idag med råge överstiger budgeten för en lokal P4-redaktion. Den senaste SOM-undersökningen visar också på ett symbiosförhållande mellan nyhetssajter. Ju mer man tar del av nyheter på SR:s eller SVT:s sajter desto mer konsumerar man nyheter på lokaltidningarnas sajter är en av slutsatserna. Mittmedia har alltså valt fel slagträ i den här debatten.

Jag upplever också att vi på det lokala planet har en bra dialog och samarbete mellan redaktionerna i Västernorrland. Senast i den gemensamma granskningen av #tystnaden bland offentliganställda i Västernorrland. Så låt oss fortsätta betrakta det som att bra nyheter får genomslag istället för att vi ska betrakta det som parasitering på varandras nyheter.

Susanne Helsing, kanalchef SR Västernorrland

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MittmediaPublic service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.