Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedia byter ut högsta ledningen

Publicerad: 5 juli 2016, 11:10

Thomas Peterssohn och AnnaKarin Lith lämnar ledningen för Mittmedia. Per Bowallius tar över som vd och Anders Ingvarsson blir tf redaktionell chef. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Mittmedias styrelse samlades i lördags på Arlanda för att diskutera koncernens framtida strategi. Där togs ett beslut att ”öka bolagets fokus på den lokala kärnaffären utan att för den skull ge upp det framåtriktade digitala utvecklingsarbetet.”

– Mittmedia kommer, i likhet med övriga dagspressföretag både i Sverige och i västvärlden, fortsatt att behöva möta och hantera flera negativa omvärldstrender. Ingen har receptet på hur detta skall gå till men både hos oss och hos andra bedrivs idag ett aktivt utvecklings- och sökarbete för att hitta morgondagens utgivarnycklar. Bäst lämpad för att leda detta arbete hos oss är Per Bowallius, säger Mittmedias Styrelseordförande Jan Friedman i ett pressmeddelande.

– Det har varit fem fantastiska år och jag är stolt över den resa som Mittmedia har gjort. Men nu har vi en ny styrelse och vi har delade meningar om vart Mittmedia ska och då är det styrelsen som bestämmer. Så enkelt är det, säger Thomas Peterssohn till Medievärlden.

Han vill inte gå in på vilka strategiska frågor det handlar om men konstaterar att styrelsen valt att utse Per Bowallius till hans efterträdare.

– Och Per har ju en bakgrund från gratistidningar och är duktig på det.

Är det något du ångrar som du gjort under dessa fem år i ledningen för Mittmedia?

– Nej, egentligen inte. Vi har genomfört ett fantastiskt förändringsarbete och gjort flera tunga teknikinvesteringar. Det finns en stor optimism inför framtiden i koncernen, trots att vi gjort flera effektiviseringsprogram. Så jag är nöjd med det arbetet.

Men det är inte styrelsen?

– Det beslutet handlar om vart Mittmedia ska gå och vad som ska hända i dagspressbranschen de närmaste tre till fem åren.

I och med att Thomas Peterssohn slutar som vd har även AnnaKarin Lith beslutat sig för att lämna koncernen.

– Jag förespråkar en försiktig nedmontering av papperstidningen och en försiktig frekvensnedgång samt en fortsatt digital utveckling där vi precis har börjat få utväxling på det arbete vi har lagt ner. Men den nya styrelsen har en annan strategi och den kan jag inte stå bakom, säger AnnaKarin Lith till Medievärlden.

Anders Ingvarsson in som tf redaktionell chef för Mittmedia. Karin Näslund ersätter Anders Ingvarsson som tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Sundsvalls tidning, Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Nyheter, st.nu och allehanda.se.

Medievärlden söker Jan Friedman. I en tidigare intervju med Medievärlden Premium uttryckte han stor beundran för Per Bowallius och sade att han skulle få en nyckelroll i Mittmedia.

”Promedia kommer in med bättre nyckeltal i den nya gruppen än vad vi gör när det gäller annonsintäkter. De har ett lägre intäktsbortfall.  Jag tror att det bland annat beror på en ledningskultur som finns i Promedia. Per Bowallius kom från Mitt i-tidningarna och har en lång erfarenhet av annonsförsäljning.”, sade Jan Friedman bland annat.

Medievärlden Premium har även intervjuat Per Bowallius om Mittmedias framtid tidigare i år.

Och för en knapp månad sedan intervjuade Medievärlden Premium Mittmedias ägarrepresentanter om framtiden för koncernen.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev