Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Minister griper in i striden om Orkla

Publicerad: 2 maj 2006, 07:46

A-pressen är intresserad av att överta Orkla Medias norska regiontidningar. Men med sitt bud på Orkla Media kommer A-pressen i konflikt med lagen som styr mediaägandet i Norge. Kulturminister Trond Giske (arbeiderpartiet) kommer till undsättning genom att tolka lagen på ett nytt och kreativt sätt.


Regeln om korsägande har införts för att hindra att de tre stora mediakoncernerna i Norge – Schibsted, A-pressen och Orkla Media – ska sluka varandra. Men Trond Giske menar att regeln inte gäller om A-pressen ”bara” köper Orkla Medias norska tidningar – och inte hela koncernen.
– Det är fritt fram att vara kreativ, säger Trond Giske. Vi måste nog erkänna att om paragrafen hade som mål att trygga treaktör-principen för alltid, så har den några uppenbara hål. Den paragrafen är inte vattentät.
Kulturministerns uttalande har gett A-pressen nytt hopp i striden om Orkla Medias tidningar. Hans tolkning har rönt stor uppmärksamhet i Norge och i morgon måste Trond Giske förklara sin nya inställning för regeringspartiernas kulturpolitiker i Stortinget.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev