Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Migrationsverket utvisar hotade journalister

Publicerad: 13 februari 2013, 08:18

Reportrar utan gränsers genrealsekreterare besöker Sverige för att prata med Migrationsverket om myndighetens behandling av journalister.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Av de femton journalister som sökt asyl i Sverige det senaste året, och fått sina berättelser bekräftade internationella organisationer, har bara fyra beviljats uppehållstillstånd. Resten lever med akut hot om deportering, vilket kan innebära fängelse, tortyr eller avrättning.

De stödbrev som Reportrar utan gränser arbetar med i andra europeiska länder fungerar inte alls i Sverige, och därför har Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire kommit hit på en blixtvisit. I går träffade han Migrationsverket för att presentera organisationen och förklara hur allvarligt problemet är.

”Det är mycket oroande att så många asylsökande journalister i Sverige lever med akut hot om utvisning, trots att deras berättelser om hot och våld på grund av deras publicistiska verksamhet har bekräftats av våra oberoende källor”, säger han.

Reportrar utan gränsers svenska ordförande Lotta Schüllerqvist säger att organisationen nu försöker förbättra sitt arbetssätt gentemot myndigheter som Migrationsverket.

”Idag finns flera fall där vi har vädjat om att de personer som berörs av besluten ska få stanna på grund av att de riskerar kroppsstraff, långvariga fängelsestraff eller dödsstraff om de utvisas till hemlandet. Detta gäller bland annat Abdullah Barahouei, bloggare från Iranska Baluchistan, som vi genom en massiv insats lyckades rädda från utvisning med bara några timmars marginal förra fredagen. Han kommer nu att få sitt fall omprövat. Vi har även andra akuta fall där journalister riskerar att när som helst utvisas till Iran, Etiopien, Afghanistan och en rad andra länder. Det mest frustrerande fallet gäller en hotad journalist från Armenien som mår mycket dåligt och där vi nu är mycket bekymrade över att det har fattats beslut om utvisning trots att vi bedömer situationen för denna journalist som mycket farlig.”, säger hon i en kommentar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev