Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Merkel öppnar för process mot tysk satiriker

Publicerad: 18 april 2016, 05:25

Den tyska regeringen godkänner en rättslig process mot den satiriker som i den tyska public service-kanalen ZDF läste en niddikt om Erdogan.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Medievärlden har tidigare rapporterat om den tyske satirikern Jan Böhmermanns niddikt som fick Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att gå i taket. I sitt program Neo Magazin Royale ville Jan Böhmermann visa exempel på allt man inte får kalla Erdogan för genom att just kalla Erdogan för det. Men att bland annat beskrivas som pedofil och sodomist uppskattades inte av den turkiske presidenten.

I förra veckan kontaktades det tyska utrikesdepartementet av den turkiska ambassaden. Krav ställdes på att den tyska lag som anger att den som förolämpar ett utländskt statsöverhuvud antingen ska dömas till böter eller till upp till fem års fängelse skulle tillämpas mot Jan Böhmermann. För att en rättsprocess ska inledas krävs dock att den drabbade reagerar samt att regeringen godkänner en process.

Och så i fredags hölls en presskonferens under vilken Angela Merkel förklarade att Tyskland godkänner en rättsprocess mot Jan Böhmermann. Enligt Merkel är beslutet ett sätt att visa respekt gentemot Turkiet. Samtidigt framhöll hon än en gång vikten av yttrandefriheten.

Erdogans krav på Tyskland: straffa satirikern för niddikten

Turkiska staten tar hårdare grepp om medierna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev