Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Meningen som avslöjar demokratiföraktet

Den som vet något om offentlighetsprincipen som anses vara en grund i landets demokrati vet att öppenhet är regeln. Region Skåne verkar tro att det inte gäller dem. Det menar Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist och HD:s chefredaktör Jonas Kanje.

Publicerad: 12 april 2016, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På ytan kan det se ut som ett oförargligt brev. I själva verket lyckas den näst högsta tjänstemannen i Region Skåne i en enda mening avslöja både okunskap och demokratiförakt. Inte dåligt. Eller rättare sagt: mycket dåligt.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Skåne, Ingrid Bengtsson-Rijavec, skriver så här;

Utifrån de erfarenheter som gjordes 2014 och den negativa publicitet som uppkom då valde vi att sekretessbelägga materialet.

Formuleringen kommer från ett brevsvar till en person som vill veta mer om ett antal tidigare granskade vårdcentraler. Det är Kristianstadsbladets reporter Clifford Johansen som identifierat brevet och jobbat med att få fram den aktuella granskningen. Johansen skriver om saken på sitt Facebook-konto där det också framgår att han överklagat regionens sekretessbeslut till Kammarrätten.

I den påbörjade juridiska processen vet Region Skåne bättre än att hänvisa till dålig publicitet som skäl för sekretessbeläggandet. Likväl vägrar myndigheten att lämna ut uppgifterna (som för övrigt enkelt hämtas hem via en annan myndighet, IVO).

Förhoppningsvis kan juridiken ställa detta någorlunda till rätta. Men den principiella skadan är redan skedd.

Det här handlar om grundlagen och respekt för en 250 år lång tradition av pressfrihet, yttrandefrihet och offentlighetsprincip. Den som vet det allra minsta lilla om den här lagstiftningen som anses vara en grund i landets välfungerande demokrati vet att öppenhet är regeln.

Om en handling inte lämnas ut ska man kunna stödja det beslutet på ett lagrum i sekretesslagen. Negativ publicitet är inte ett sådant skäl det vet garanterat Ingrid Bengtsson-Rijavec. Tvärtom så är lagstiftningen utformad på ett sätt som ska säkerställa att uppgifter ska kunna lämnas ut riskfritt för att publicering ska kunna ske.

Lagstiftarnas syfte är tydligt. Det ska vara lätt att granska den offentliga makten, för att alla medborgare ska kunna förstå vart skattepengarna tar vägen och för att eventuella missförhållanden ska kunna avslöjas.

Vi har länge oroat oss för hur just Region Skåne förhåller sig till media och därmed alla skattebetalare. Nu finns ännu ett flagrant exempel.

Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan, Jonas Kanje, chefredaktör Helsingborgs Dagblad

Region Skåne mörkar av rädsla för negativ publicitet

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev