tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medieutvecklingen demokratins klimatfråga

Publicerad: 2 oktober 2014, 05:29

Klyftorna ökar mellan olika grupper av medieanvändare. Det ökar hoten mot samhällets sammanhållning och våra gemensamma värdegrunder. Det skriver en grupp forskare på DN debatt i dag.


Hoten mot kvalitetsjournalistiken har aldrig varit större än i dag. Det slår Lars Nord, professor, Mittuniversitetet, Mart Ots, föreståndare MMTC, Internationella handelshögskolan i Jönköping, Jesper Strömbäck, professor, Mittuniversitetet Ingela Wadbring, professor, Mittuniversitetet och Lennart Weibull, professor, Göteborgs universitet fast i en artikel på DN debatt.

De menar att det finns ett akut behov av en ny medieutredning som ska ligga till grund för en ny mediepolitik.

En innovativ mediepolitik brådskar. Inte främst för att det är synd om enskilda medieföretag som har svårare att klara konkurrensen, utan för att det är mediepolitikens uppgift att skapa goda förutsättningar för medierna att leva upp till sina demokratiska roller som informationsbärare, granskare och debattarena. Sverige behöver en mediepolitik värd namnet.

Klarar inte politikerna av att skapa en sådan kan det leda till stora problem anser gruppen:

Medieutvecklingen skulle kunna beskrivas som demokratins klimatfråga. Förändringarna från en vecka till en annan är sällan dramatiska, men över tid formas en utveckling som försvagar demokratins förmåga att fungera. Eftersom de flesta människor får sin bild av verkligheten från medierna är det viktigt att säkra tillgången på trovärdiga nyhetsmedier för alla.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev