Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medieutbildningar kan mista examensrätt

Publicerad: 30 mars 2011, 05:25

Högskoleverket har precis inlett sin utvärdering av samtliga utbildningar inom journalistik och media- och kommunikationsvetenskap. De utbildningar som inte lever upp till kraven kan bli av med sin examensrätt.


Under de kommande fyra åren ska Högskoleverket med hjälp av representanter från arbetslivet, utvärdera alla 1 600 utbildningar vid svenska universitet och högskolor. Först ut är utbildningarna inom journalistik och media- och kommunikationsvetenskap.

Syftet med utvärderingen är att kontrollera att utbildningarna uppfyller de mål som satts upp i examensförordningen. Utbildningarna kommer sedan att betygssättas enligt följande:

   Mycket hög kvalitet lärosäten som har dessa utbildningar får en kvalitetspeng
   Hög kvalitet det innebär ett godkännande av utbildningen
   Bristande kvalitet lärosätena får en varning och måste åtgärda bristerna annars kan de fråntas sin examensrätt.

Bedömningen kommer att ske på flera plan. Alla lärosäten kommer att få lämna in ett slumpmässigt urval av samtliga självständiga arbeten. Varje utbildning kommer att få skriva egna utvärderingar av utbildningen och Högskoleverket kommer även att göra platsbesök och intervjua studenterna.

Vi har också skickat ut enkäter till tidigare studenter som hunnit få erfarenhet av arbetsmarknaden, säger Anna-Karin Magnusson, projektledare på Högskoleverket.

Regeringen har också varit väldigt noga med att representanter från arbetslivet ska finnas med i utredningarna. Från mediebranschen kommer Johan Lindén från SVT att medverka tillsammans med Elisabeth Bäck, blivande chefredaktör på Katrineholms Kuriren. Även Hanns Gennerud, vd för Gullers Grupp och Marit Andersson, informationschef på Umeå kommun kommer att medverka.

I början av 2012 ska utvärderingen av journalist- och medieutbildningarna vara klara.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.