Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medierna vann dragkampen om rugby-VM

Publicerad: 12 september 2007, 05:23

Rugbyns världsorganisation har gett med sig och släppt på restriktionerna man försökt pressa på medierna under det pågående VM:et. Tidningarnas världsorganisation uppmanar nu alla idrottsorganisationer att respektera mediernas rätt att bevaka och arbeta fritt.


Rugby-VM är kanske inte särskilt stort i Sverige, men internationellt är det ett av de verkligt stora arrangemangen, med mycket stor tv-publik. Inför det nyss inledda VM:et i Frankrike beslöt internationella rugbyorganisationen IRB om ett antal regler för hur medierna skulle få bevaka, sända och sälja material.

Tidningarnas världsorganisation WAN och ett antal ledande medieföretag gick i klinch med IRB, med hot om bojkott. Efterhand har IRB lättat på reglerna och nu vänt.

Rugbyns önskan att kontrollera medierna och därmed en viktig intäktskälla är inte unik. Många sport- och nöjesorganisationer och företag gör mer eller mindre framgångsrika försök att sätta grimma på mediebevakningen. Motivet är ofta att man slutit avtal med sponsorer om hur de ska få synas och med enskilda medieföretag om exklusiv sändningsrätt.

WAN och mediekoalitionen följer upp den framgångsrika förhandlingen med IRB med att deklarera för alla sportarrangörer att man inte kommer att kompromissa med att pressfrihet och redaktionell integritet upprätthålls.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev