måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medierna lurades av lobbyist igen

Publicerad: 20 oktober 2014, 10:06

Niklas Nordström uttalade sig om Bromma flygplats som socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå. Men hans uppdrag som lobbyist framgick inte, vilket både TT och Ekot ångrar.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Niklas Nordström presenterades av flera medier, bland annat Ekot och TT, som kommunalråd i Luleå när han kritiserade beslutet att stänga Bromma Flygplats. Men han är inte bara kommunalråd i Luleå, han har också ett tungt lobbyuppdrag som ordförande för branschorganisationen Svenskt Flyg.

TT:s redaktionschef Mats Johansson tycker att det borde ha framgått.

Ja, visst borde det framgått. Vi visste inte om det när vi skrev, vi var ute efter ett kommunalråd på en ort som är beroende av flygtrafik, säger han.

Ekots chef Anne Lagercrantz är inne på samma linje:

Här är det relevant för publiken att han också har ett uppdrag för en intresseorganisation, och jag tycker att det borde ha framgått, säger hon till Medievärlden.

Borde han ha upplyst er om det eller borde ni ha kollat upp honom?

Det ligger på oss att göra research, det kan aldrig vara intervjupersonens ansvar. Han tycker ju själv att det inte är relevant, men det är något vi ska bedöma.

För några år sedan presenterades Niklas Nordström som ”gammal SSU-ordförande” när han lobbade för Svenskt Näringsliv, vilket fick SVT att ändra sin policy. Borde det inte ringa några varningsklockor när han uttalar sig som politiker?

Jag tycker att oavsett vilken person det är ska vi veta väldigt mycket om dem vi intervjuar. Vi hade ett liknande fall innan valet när vi intervjuade en specialistsjuksköterska som var aktiv vänsterpartist. Det var en intervju om arbetsförhållandena, och det var en person vi själva sökt upp, men det är ändå en upplysning som är relevant för lyssnarna.

Niklas Nordström själv tycker att inte att det borde ha framgått att han har två uppdrag: ”Det är helt irrelevant detta. Det viktiga är ju sakfrågan. Norrbotten är enormt beroende av flygförbindelser, och självklart ska jag agera i frågor som handlar om att försämra förutsättningarna för flyget i Sverige. Och det kommer jag fortsätta göra. Ibland kommer jag också agera i rollen som ordförande i Svenskt Flyg, och när jag gör det kommer jag att berätta det.”, säger han till Dagens Arena.

Att det inte går några flyg mellan Bromma och Luleå framgick inte heller i något av inslagen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev