Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medierna fick godkänt

Publicerad: 23 september 2003, 06:50

- Utan SVT, SR och TV4 hade vi varit räddningslöst förlorade.
Sören Wibe, ansvarig för socialdemokraternas nej-kampanj, tyckte att etermediernas bevakning av EMU-valet vägde upp tidningarnas ja-dominans.


Vid Publicistklubbens eftervalsdebatt i Stockholm var kritiken mot medierna ljum. Helhetsintrycket från politikerpanelen var ”överlag positivt”.
Sören Wibe tyckte att nej-sidan blev mycket mer seriöst behandlad i år än vid EU-valet 1994. Framför allt av public service-medierna, men även i pressen.
Lars Stjernkvist, socialdemokraternas partisekreterare, menade att många redaktioner gjort ett bra jobb och verkligen granskat argumenten hos vardera sida.
Att den politiska journalistiken ofta beskylls för att vara för inriktad på spel och konflikter tyckte Stjernkvist inte enbart är mediernas fel:
– Politiken och journalistiken har tyvärr en förmåga att förstärka varandras dåliga sidor. Då kommer spelet i fokus.
Gudrun Schyman, tidigare v-ledare, var den i panelen som var minst imponerad över mediernas arbete. Hon tyckte att det fanns en nedlåtande attityd från journalisternas sida gentemot nej-anhängarna.
Särskilt de unga väljarna.
– Det verkar inte som om medierna har någon riktig kontakt med ungdomsrörelsen – förutom när det kastas gatsten, sade Gudrun Schyman.
Hon kritiserade också att Expressen gav Sverigedemokraterna utrymme på debattplats:
– Det var ansvarslöst och förstärkte bilden av medierna som ja-etablissemang.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev