torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medierna: Det här sa du om sekretessen, PO

Publicerad: 1 oktober 2008, 09:14

Reportrarna Erik Hedtjärn och Petter Ljunggren i SRs Medierna kritiserar PO Yrsa Stenius: Intervjun med henne i programmet om obduktionsbilderna på Arbogabarnen och sekretessen ger inte plats för missförstånd.


NEJ, YRSA STENIUS, inslaget i Medierna i Sveriges Radio ger inte utrymme för ett totalt missförstånd.

Innan du föreslår något sådant bör du lyssna på programmet. Att ge läsaren intrycket att intervjun i Medierna skulle vara felaktigt återgiven utan att ens ha hört den är ohederligt.

Programmet Medierna i Sveriges Radio intervjuade PO Yrsa Stenius när debatten om obduktionsbilderna från Arbogafallet och Pirate Bay rasade som värst. I inslaget ställdes flera frågor om hennes syn på lagstiftning och frivilliga pressetiska regler.

I RESONEMANGET om vad som är lösningen för att komma åt det som PO Yrsa Stenius betraktar som en oacceptabel spridning av sådant här material säger hon att det säkerligen kommer en lagstiftning om privatlivets helgd och att det förmodligen är omöjligt att undvika en inskränkning i tryckfrihetslagstiftningen.

”Just nu så, om jag ska vara intellektuellt hederlig, så ser jag ingen annan väg. Jag kan ju drömma om att vi alla som funderar på det här blir så uppfinningsrika så att vi hittar någon annan väg. Men ska man vara hederlig mot sig själv så måste man nog konstatera att det förmodligen är de här vägarna som står till buds och jag hoppas att det här med ökad sekretessbeläggning, att vi ska klara oss undan det. Men jag vore ju dum om jag inte skulle se risken av att det här kommer att öka.”

Men kan man gå så långt som att säga att du förespråkar det, en sådan lösning?

”Nej.”

Varför inte det? Det låter som en hårfin skillnad i så fall…

”Jag vill ju så att säga själv inte entusiastiskt tillskynda en sådan lösning. Det är en nyansskillnad, det har du rätt i. Det är en nyansskillnad mellan att säga att jag med sorg i hjärtat konstaterar att det förmodligen blir nödvändigt. Men jag kan ju nära en hemlig önskan, även om jag förstår att den är orealistisk, att det skulle kunna gå att klara av på något annat sätt. Jag kommer inte stå i spetsen för de debattörer som hävdar och kräver det här, men jag kommer inte heller argumentera mot bättre vetande.”

HUR DEN HÄR intervjun sedan används i debatten är naturligtvis inte något vi har synpunkter på om den är korrekt återgiven.

Yrsa Stenius och andra intresserade hittar hela inslaget på sr.se/p1/medierna.

Erik Hedtjärn
Reporter Medierna
Petter Ljunggren
Programledare Medierna

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev