Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediekvinnorna om ojämställdheten i branschen

Publicerad: 2 mars 2018, 07:35

Fyra kvinnliga toppchefer uttalar sig i Expressen om vad som behöver göras för att mediebranschen ska bli mer jämställd.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköLotta EdlingHanna StjärneNordicom

Medievärlden rapporterade i tisdags om en undersökning av jämställdheten i mediebranschen som gjorts av Nordicom, vid Göteborgs universitet. Av den framgick att ledningarna på världens 100 största internationella medieföretag domineras av män. I en tredjedel av företagen saknas kvinnor helt i den högsta ledningen. Och i Norden ser det inte bättre ut.

Med anledning av undersökningen har Expressen intervjuat Dagens industris chefredaktör Lotta Edling, SVT:s vd Hanna Stjärne, UR:s tillträdande vd Sofia Wadensjö Karén och SR:s vd Cilla Benkö, om vad som krävs för att öka jämställdheten i branschen.

Lotta Edling tror att medieföretagen dels behöver bestämma sig för att det är viktigt för affären att ha jämställda ledningar och organisationer, och dels aktivt och medvetet leta efter och synliggöra kvinnor.

Hanna Stjärne anser att mediebranschen borde ha förutsättningar att leda utvecklingen när det kommer till jämställdhet – och hon tycker att medieföretagen behöver fundera på varför de inte kommit längre.

Sofia Wadensjö Karén menar att acceptansramarna för kvinnliga chefer är snävare än för manliga chefer:

”Vi måste synliggöra – och våga vägra – dessa outtalade krav och förväntningar. Annars kan vi aldrig någonsin nå jämställdhet”, säger hon till Expressen.

Cilla Benkö säger att ett långsiktigt och målmedvetet arbete är en förutsättning för att nå jämställdhet i branschen.

Läs också

Männen leder medieföretagen

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev