Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medieföreträdare kräver att Sverige sätter ner foten

Publicerad: 18 november 2015, 07:20

I en artikel på DN Debatt i dag kräver företrädare för mediebranschen att Sverige agerar mot ett nytt EU-direktiv som anses riskera att hota möjligheten att göra granskande journalistik.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterCilla BenköCasten AlmqvistHanna Stjärne

EU har föreslagit ett nytt regelverk som ska skydda affärshemligheter. I praktiken skulle dock direktivet få konsekvensen att möjligheterna för undersökande journalistik i EU begränsas kraftigt, skriver artikelförfattarna:

Direktivet ska förhindra industrispionage och illojal konkurrens men förslaget som nu ligger på bordet går mycket längre än så. Det innehåller även bestämmelser som begränsar möjligheterna till undersökande journalistik och inskränker allmänhetens rätt till information.

Om direktivet går igenom skulle inte bara en eventuell publicering kunna anses olaglig utan också innehavet av vissa material, något som skulle ge effekt för svenska journalisters och medieföretags möjligheter till fri och granskande journalistik.

Därför kräver Casten Almqvist (vd TV 4-Gruppen), Cilla Benkö (vd Sveriges Radio), Per-Anders Broberg (vd Utgivarna), Jeanette Gustafsdotter (vd Tidningsutgivarna), Kerstin Neld (vd Sveriges Tidskrifter), Hanna Stjärne (vd Sveriges Television), Christel Tholse Willers (vd Utbildningsradion) att Sverige aktivt agerar för att se till så att journalister och journalistiskt arbete undantas i direktivet. Dessutom bör Sverige, inom ramen för EU-samarbetet, arbeta för att stärka möjligheterna för fri och oberoende journalistik och skydda rätten till pressfrihet.

I debattartikeln identifierar artikelförfattarna fyra problem med direktivet:

1. Risken att det påverkar internationella samarbeten kring granskningar och avslöjanden för journalister och medieföretag.

2. Risken att det påverkar svenska journalister som är stationerade i andra EU-länder och/eller arbetar med journalistiska avslöjanden i andra EU-länder.

3. Det aktualiserar på nytt frågan om så kallad förtalsturism, vilket innebär att svenska medieföretag riskerar att dras in i rättsprocesser i andra EU-länder och med annan lagstiftning än den svenska.

4. Det faktum att Sverige inom ramen för EU-samarbetet medverkar till regleringar som gör det möjligt att i andra länder inskränka den journalistiska friheten.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev