Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medieföretagens reportrar får inte gå i Womans March

Publicerad: 20 januari 2017, 13:03

Women’s March i Washington har väckt en etisk diskussion hos de amerikanska etablerade mediehusen. Varken New York Times, Washington Post och BuzzFeed tillåter deras journalister att delta i marschen – så länge de inte är där för att bevaka.


Ämnen i artikeln:

ViceNew York TimesVogueBuzzfeedDonald Trump

Nu på lördag, dagen efter att Donald Trump svurits in som USA:s president, arrangeras den amerikanska demonstrationsmarschen Womans March i Washington, USA. Hundratusentals människor väntas delta.

Såväl amerikanska nyhetsmedier som tidskrifter planerar att bevaka arrangemanget, däribland Washington Post, New York Times, Buzzfeed, Vice och Vogue.

Med anledning av det har en etisk diskussion blossat upp på de amerikanska redaktionerna. Diskussionen handlar om huruvida de medarbetare, som inte bevakar demonstrationen, bör få delta i den som privatpersoner?

Enligt WWD låter varken New York Times, Washington Post eller BuzzFeed sina medarbetare delta om de inte är där på journalistiskt uppdrag.

Andrew Seaman, etikansvarig för pressgruppen Society of Professional Journalists, anser att tydliga riktlinjer är särskilt viktiga för de journalister som rapporterar om politik eller angränsande ämnen:

”En journalist som bevakar Donald Trump kan vara rättvis, korrekt och fullständigt ansvarig i sin rapportering, men trovärdigheten bland publiken riskerar att gå förlorad om han eller hon deltar i en demonstration mot Donald Trump eller visar sig ha varit aktiv i Hillary Clintons kampanj.”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev