Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Medieföretagen: Villkoren gäller redan för 500 000 tjänstemän

Villkoren SJF inte går med på för att införa en flexpension gäller redan för över 500 000 tjänstemän. Det skriver Medieföretagens förbundsdirektör Charlott Richardson i en replik till Jonas Nordling. UPPDATERAD MED REPLIK

Publicerad: 11 maj 2017, 04:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medieföretagen

Medieföretagen har, till skillnad från Journalistförbundet, som princip att inte förhandla via media, men med tanke på Jonas Nordlings påståenden i Medievärlden, som vi tagit del av med stor förvåning, vill vi lämna följande kommentar.

Det pågår för närvarande förhandlingar på två av fem journalistavtalsområden inom Medieföretagen, vilket omfattar ca 5 700 journalister. Journalistförbundet har yrkat på flexpension, vilket vi har ställt oss positiva till givet att Journalistförbundet betalar en motvaluta, genom vissa villkorsändringar i kollektivavtalet, precis som andra motparter på arbetsmarknaden har fått göra vid införande av flexpension. Det skedde senast den 22 februari i år när ca 350 000 tjänstemän inom Unionen och Akademikerförbunden fick flexpension på 22 avtalsområden inom Almegas förbund.

De försämringar i anställningstryggheten som Nordling påstår att vi kräver är på dagspressavtalet att uppsägningstiden ska räknas utifrån anställningstid i enlighet med Lagen om anställningsskydd. Det är de villkor som gäller för över 500 000 tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Charlott Richardson, förbundsdirektör, Medieföretagen

UPPDATERAD MED REPLIK:

Uppmärksamma läsare noterar förhoppningsvis att detta svar inte berör huvudsaken i min senaste kolumn överhuvudtaget, det vill säga att pensionspremier är billigare än löneökningar för arbetsgivare, något som normalt borde intressera medieföretag med ansträngda kostnadsbilder.

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medieföretagen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev