Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediechefernas förväntningar på Anette Novak

Publicerad: 12 mars 2015, 06:43

I går utsågs Anette Novak till ny medieutredare. Ett komplext och svårt uppdrag menar hon själv. Förväntningarna och förhoppningarna är stora bland de mediechefer Medievärlden frågat.


Ämnen i artikeln:

Anette Novak

Kulturminister Alice Bah Kuhnke förväntar sig ”tuffa och tydliga” förslag när utredningen är klar, i april 2016. Men vilka förväntningar finns det på Anette Novak från branschen?

Anders Westermark, vd för Norran där Anette Novak var chefredaktör mellan 2009 och 2012:

Anette Novak är en av de mest begåvade personer som jag känner. Hon har en djup insikt om digitalisering och hur den förändrar förutsättningarna för våra mediehus. Dessutom är hon en, av få Stockholmare, som verkligen förstår lokalmedias viktiga roll och vad den betyder, eller har möjlighet att betyda, i våra lokalsamhällen.

Cecilia Krönlein, chefredaktör GP:

Att Anette Novak lever upp till löftet hon gav i går. Nämligen att fatta beslut på faktaunderlag, vilket innebär att utföra ordenliga mätningar och undersökningar av sakernas tillstånd utan att skapa onödiga långbänkar.

Mats Ottosson, redaktionell chef på Hallpressen:

Jag hoppas att medieutredningen ska presentera en politik för 2020-talet, långt bort från dåtidens återvändsgränd i presstödets labyrint. I bästa fall betänker man risken med försvagade marknader för mindre landsortstidningar samt stärker möjligheter för teknikanpassning. Samtidigt är det viktigt att tänka på att eventuella stödåtgärder inte är det viktigaste utan en sänkning av digitalmomsen är mer angelägen i strukturomvandlingen.

AnnaKarin Lith, redaktionell chef Mittmedia:

Mina förhoppningar är två. Att Anette Novak tar sig stora mandat under direktivens luddiga skrivning kring Public Service. Man ska enligt direktiven beakta public service men i övrigt ska de lämnas ostörda till 2019, om inte Novak inkluderar PS riskerar förtroendet för utredningen att haverera.

Min andra förhoppning är att Novak verkligen lägger stor kraft på demokrati och samhällsaspekten som finns med i direktiven så att utredningen inte begränsar sig till medieinriktade frågor. Jag tänker till exempel på utbyggnaden av mobil täckning framförallt i landets norra delar. Det är en stor fråga för dagspressens möjligheter att ställa om sin affärsmodell med det är i sanning en demokratisk fråga där stad möter land och söder möter norr.

Lars Dahmén, vd HD/Sydsvenskan:

Jag har både höga förväntningar och förhoppningar. Det är en mycket efterlängtad utredning, hela system måste moderniseras och göras om från grunden och det blir en grannlaga uppgift. Anette Novak har en bra bakgrund för jobbet med sin breda erfarenhet, det gäller bara att få ihop alla stridiga viljor. Den här gången behöver vi ett förankrat förslag som också tar flera steg ini i den nya medieverklighet vi lever i.

Läs intervju med Alice Bah Kuhnke och Anette Novak om den nya utredningen på Medievärlden Premium.

Anette Novak ny medieutredare

Ämnen i artikeln:

Anette Novak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.