Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediechefer protesterar mot Rastad igen

Publicerad: 8 oktober 2014, 05:26

Region Skånes högsta chef Jonas Rastad har infört skriftliga regler för hur medier får fotografera i landstingets lokaler. Vilket fått bland annat HD:s chefredaktör Lars Johansson att reagera.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

2011 införde Jonas Rastad ett fotoförbud inom Västerbottens landsting där han då var högste chef. Ett beslut som fick länets mediechefer att samfällt protestera.

Nu har Jonas Rastad en liknande befattning i Region Skåne och även infört liknande regler där.

Före valet var ett team från HD på stadens lasarett för att göra ett reportage om överbeläggning och därför intervjuades en patient som inte låg på en vanlig sal utan hade sin säng i en skrubb. En informatör kontaktade precis efteråt HD:s chefredaktör Lars Johansson för att fråga om journalisterna hade tillstånd, vilket de inte hade.

Några dagar senare fick alla mediechefer i regionen att brev med budskapet att det krävs skriftligt tillstånd från både patienten och verksamhetschefen för att få fota, filma eller spela in ljud i Region Skånes lokaler.

Något som fick Lars Johansson att reagera starkt.

De är för långtgående och handlar inte om omsorg om patienterna utan till för hindra oss att få insyn i Regionens arbete, säger han till P4 Kristianstad.

Det är viktigt att vi har ett klart regelverk som ska vara så lätt som möjligt att tolka, säger Jonas Rastad, till P4 Kristianstad.

SVT vägrades intervju med patient 

Direktören vill inte prata om fotoförbudet

Fotoförbudet kan sprida sig

Omstridd regionchef stoppar personaltidning

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev