Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediechefer i branschmöte om #metoo

Publicerad: 20 februari 2018, 13:30

SVT:s chef för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz, TV4:s vd Casten Almqvist och P4-chefen Andreas Miller möttes i en paneldiskussion för att diskutera höstens #metoo-upprop.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistLedarna

Arrangör för paneldiskussionen var fackföreningen Ledarna. De inbjudna mediecheferna diskuterade bland annat hur det kunnat förekomma kränkningar och sexuella trakasserier på de respektive arbetsplatserna samt arbetsgivarens ansvar för såväl utsatta som utpekade förövare. Det rapporterar SVT:s interntidning Vipåtv.

De tre paneldeltagarna var självkritiska till att man inte agerat tidigare. TV4:s vd Casten Almqvist tror att kändisskap är en av förklaringarna till att det kunnat gå så långt:

”Kändisskap är världens starkaste drog och ruset bidrar till att personer lätt tappar omdömet. Därför måste vi som företag hjälpa dem som står i rampljuset att hålla koll på den känslan”, sade han, enligt Vipåtv.

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, sade att ”vi alla har blundat och skyddat alfahannar.”

Ett annan frågeställning som togs upp under paneldiskussionen var hur man valt att hantera att å ena sidan vara publicistiskt ansvarig och å andra sidan ha personalansvar. P4-chefen Andreas Miller berättade att han, under en period, valde att frånsäga sig utgivaransvaret.

”Det ledde till att jag under ett stormigt personalmöte anklagades för att inte säga som det var. Jag bad då de som ville att jag skulle vara öppen om allt den dag de själva var föremål för ett personalärende skulle räcka upp handen. Plötsligt insåg de mitt dilemma”, sade Andreas Miller, enligt Vipåtv.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistLedarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.