lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mediebranschen allt mer otrygg för frilansar

Publicerad: 5 november 2015, 09:40

Den andra rapporten i SJF:s serie om otryggheten i mediebranschen visar att arbetsvillkoren för frilansjournalister blivit svårare.

Ämnen i artikeln:

SJFSvenska Journalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det genomsnittliga arvodet per arbetad timme har minskat och förhandlingarna har blivit tuffare. Varannan frilansjournalist får ut mindre än 15 000 i månaden netto och bara hälften av frilansjournalisterna sparar regelbundet till pensionen. Det framgår av Kent Wernes rapport Frihetens pris som gjorts på uppdrag av Svenska Journalistförbundet.

Otryggheten för frilansjournalister har ökat på senare år. Det är alldeles för många frilansjournalister som har svårt att leva på inkomsten från journalistiken, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Han menar att förhandlingsförhållandet mellan frilansjournalister och inköpare av frilansmaterial är ojämlikt i dag, något som tar sig uttryck i att frilansjournalister ofta erbjuds ett underpris för ett journalistiskt jobb och förväntas acceptera det:

Det är ett oansvarigt och opportunistiskt beteende av den starkare parten i en förhandling. Och det sänker värdet inte bra på frilansens jobb, utan även på journalistiken, säger Jonas Nordling och fortsätter:

Medieägare måste helt enkelt börja ge frilansjournalister skäligt betalt. Inse att det är ett sätt att vårda företagets varumärke. Och i förlängningen trovärdigheten för mediebranschen som helhet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev