Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Media slarvar förbi EU-valet

Svenska medier ser inte EU-valet som ett riktigt val, skriver Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

Publicerad: 15 april 2014, 10:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den 25 maj är det EU-val. Det är ett viktigt val som avgör både Europas och Sveriges framtid.

Mellan 60 och 80 procent av allt som passerar riksdagen kommer ifrån EU. Det betyder att de beslut som fattas i Bryssel påverkar människors vardagsliv.

Ändå var det bara 45 procent av alla röstberättigade som röstade i EU-valet 2009. Det betyder att något är fel i kommunikationen, att något har brustit i kontakten mellan politiker, media och väljare.

Riksdagspartierna låtsas som om EU-valet inte alls angår dem. Ett exempel på det är att Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf och Göran Hägglund vägrade vara med i TV4:s planerade partiledardebatt inför EU-valet. Hägglunds stab meddelade kort och gott att det ju inte var Hägglund som ställde upp i val. Det är ett uselt svar som dryper av väljarförakt, men mediala reaktioner uteblev. Riksdagspartierna har brustit och det borde de ställas mot väggen för.

Istället verkar det tyvärr som om svensk media inte ser EU-valet som ett riktigt val. Det är några få veckor kvar till EU-valet och mer än ett halvår kvar till riksdagsvalet, men i princip all bevakning fokuserar på riksdagsvalet. EU-valet behandlas som om det vore ett teståk till riksdagsvalet. Riksdagspartierna bjuds in till debatter. Riksdagspartierna listas och visas upp på bild i artiklar om EU-valet. Riksdagspartierna tillfrågas om sin Europapolitik. Riksdagssympatierna mäts i opinionsundersökningarna. Det är inte mycket som indikerar att ett viktigt EU-val står inför dörren. Media har brustit och i brist på att någon annan gör det, så ställer jag dem nu mot väggen för det.

Piratpartiet fick över 7 procent av rösterna i EU-valet 2009. Det betyder att över 225 000 svenskar röstade på oss. Det betyder att vi har två mandat i Europaparlamentet. Jättekul för oss, men här och nu betyder det också en annan betydligt viktigare sak. Det betyder att alla de som valde att rösta på oss, precis som alla de som röstade på andra partier, har rätt att få veta hur vi har förvaltat deras förtroende under mandatperioden.

Jag har tappat räkning på hur många gånger det hänt att en journalist ringt med andan i halsen och sagt: Vi gör en grej om EU-valet och hade glömt bort er. Mejla svar på frågorna inom 45 minuter, så får ni vara med! Det är ju trevligt att vi får vara med, men det hade varit trevligare om media hade så bra koll på Sveriges EU-representation att man inte glömde bort ett parti med två mandat i Bryssel och om Piratpartiet fick vara med på lika villkor som alla andra partier i rapporteringen.

Slentriankritik av media är vanlig och ofta orättvis. Men, när riksdagspartierna helt kan lämna walkover i EU-valsdebatten utan att ifrågasättas, så är något fel. När media mest använder EU-valet för att testa vallan inför riksdagsvalet, så är något fel. När vanliga väljare knappt vet att det drar ihop sig till EU-val, så är något fel.

Jag är ingen snobb. Jag tycker det är helt i sin ordning att både SVT och Aftonbladet valde att rapportera om att mina katter råkade låsa in mig på toaletten så att jag tvingades kanalisera min inre MacGyver och bryta mig ut med hjälp av en nagelknipsare. Men, demokrati ställer höga krav på oss alla. Det är medias ansvar att granska makthavarna och deras arbete, så att väljarna slipper köpa grisen i säcken när de går och röstar.

Att Piratpartiet behandlas som något katten släpat in är naturligtvis irriterande, men det är inte det största problemet. Det största problemet är att när media slarvar förbi EU-valet så slarvar man också förbi demokratin och sätter väljarna på undantag.

Anna Troberg, partiledare Piratpartiet

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.