Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Med Vänsterpartiets politik hade vi haft två tv-kanaler

Vänsterpartiet har konsekvent röstat emot alla politiska beslut som inneburit fler tv- och radiokanaler, skriver de moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin.

Publicerad: 15 juni 2011, 05:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det var tydligen mycket känsligt att påpeka att det har förekommit förhandlingar mellan Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i konstitutionsutskottets kritik. På annat sätt går det inte att tolka Vänsterpartiets riksdagsledamot Wiwi-Anne Johanssons svar till oss. Att oppositionen i Sveriges riksdag och inte hela konstitutionsutskottet enat sig i viss kritik mot kulturministern är ett faktum som inte kan förbigås. Oppositionspartierna vill ge oss en känga och det är en del av oppositionens arbete i riksdagen.

Det som däremot är mycket allvarligt är det faktum att Vänsterpartiets mediepolitik skulle innebära ett medielandskap utan från staten fri radio och tv. Med Vänsterpartiet vid makten hade vi fortfarande haft två tv-kanaler där det hade blinkat i ena hörnet när det började ett program i den andra statliga tv-kanalen. Vänsterpartiet har konsekvent röstat emot alla politiska beslut som inneburit fler tv-kanaler. Med Vänsterpartiets mediepolitik hade vi inte heller haft några privata lokalradiokanaler i Sverige. Vänsterpartiet har konsekvent röstat emot fria radiokanaler. Därför kommenterar inte heller Johansson det i sitt svar. Det vore ärligare om hon skrivit det i sitt svar till oss och Medievärldens läsare.

Vi vill också att Johansson nu svarar på den här frågan: Vilka journalister och redaktioner anser hon är korrupta och låtit sig påverkas i sin nyhetsbedömning på grund av att det inte är staten som är ägare till dessa media? Är det TV 4 Johansson menar? Är det DN eller är det Lena Mellin på Aftonbladet? Är det Niklas Svensson på Expressen? Upp till bevis Johansson det förväntar sig både vi och Medievärldens läsare!

Vi anser till skillnad från Johansson att journalister och redaktioner gör sina nyhetsbedömningar oavsett ägarform och hyser stor tilltro till journalisternas och nyhetschefernas omdöme och personliga integritet. Johansson verkar ha andra erfarenheter och måste då exemplifiera vem eller vilka hon menar som låter sig påverkas otillbörligen av annonsörer eller politiker.

Om Johansson följt debatten på Expressen Debatt och här på Medievärlden så hade hon känt till att vi också anser att Sverige ska ha en stark public service, men till skillnad från Johansson så vill vi ha det i ett modernt medielandskap. Är det optimalt att en medelstor svensk stad har endast två privata lokalradiostationer medan det finns fyra statliga? Vore det inte rimligare att det var tvärtom?

Som politiker ska vi företräda allmänheten och det ligger i vårt intresse att skapa en bred mångfald i Sverige så att så många som möjligt får ta del av så mycket media som möjligt. Vi vidhåller att Vänsterpartiet säkert hade röstat nej till internet om de kunnat, men Johansson får gärna utveckla vad Vänsterpartiet gjort för att vi ska få ett så brett utbud som möjligt av media i Sverige.

Lars Beckman, riksdagsledamot Gävleborgs län och Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Dalarnas län

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News