Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Med källkritik skulle vårdskandalerna bli färre

Det finns inte fog för den negativa mediebilden av vården, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman i en replik till Torbjörn von Krogh.

Publicerad: 19 februari 2013, 12:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mats Edman

I Medievärlden den 18 februari ställer sig Torbjörn von Krogh frågan hur Dagens Samhälle räknade i artikeln Medierna frossar i vårdskandaler, publicerad i nummer 6 den 14 februari.

Svaret på den frågan är att vi använde sökverktyget i Retrievers Mediearkivet. Två sökningar gjordes, den ena på vårdskandal* och den andra på vanvård*, sökperioden var den 1 januari 2002-31 december 2012, gällande svenska tryckta medier.

Frågan var att ta reda på hur ofta dessa ovan nämnda begrepp användes i svensk tryckt press, något som beskrevs i artikeln. Undersökningen är indikativ, det vill säga, meningen var inte att göra en vetenskaplig studie kring ovan nämnda begrepp, utan att undersöka förekomsten med hjälp av Mediearkivet.

När Torbjörn von Krog använde samma sökbegrepp som Dagens Samhälle fick han fram samma resultat som presenterades i artikeln som är objekt för hans diskussion. Givetvis vet vi att vanvård av djur också förekommer, men den absolut övervägande delen av träffarna avser vård och omsorg av människor.

Torbjörn von Krogh undrar hur Dagens Samhälle utförde själva värderingen av nyheten, hur tidningen tänkte i själva vinklingen. Genom att inte bara räkna antal träffar utan även läsa igenom tusentals texter identifierade vi totalt 137 påstådda eller verkliga vårdskandaler. Av dessa kan 45 betraktas som isolerade fel och brister.

Därefter återstod verkliga skandaler, eller systematiska fel, på 92 institutioner. Av dessa hör hela 67 samman med Socialstyrelsens specialgranskning av demensboenden 2010, vilket var föranlett av Uppdrag Gransknings avslöjande att dementa låstes in på natten utan tillsyn.

I realiteten inträffar en handfull vårdskandaler per år. Detta kan jämföras med att det finns cirka 2 800 äldreboenden i Sverige. Matematiskt kan antalet vårdskandaler beräknas i promille av antalet institutioner.

Givetvis bör nolltolerans råda, men världen är inte perfekt. Slumpen och den mänskliga faktorn kan inte uteslutas. Ett antal oönskade händelser kommer alltid att inträffa. I 85 procent av fallen kommer det sannolikt att inträffa i kommunal regi.

Vad vi velat peka på är att det kraftigt ökade medieintresset för vårdskandaler och vanvård inte står i rimlig proportion till antalet händelser i vård och omsorg. Ofta inte heller till de enskilda händelserna i sig.

Läsarna kan t ex få intrycket att bristerna är enorma, att personalen inte sköter sitt jobb samt att privata vårdgivare missköter sig. Utifrån vår granskning och statistik från SKL, Socialstyrelsen och andra källor finns det inte fullt fog för dagens överlag negativa mediebild av vård och omsorg.

Hur mycket medierna väljer att skriva är upp till var och en. Många händelser skulle dock inte få samma stora uppmärksamhet om journalisterna tillämpade sedvanlig källkritik och höll sig till pressetikens regler innan de använder orden vårdskandal och vanvård.

MATS EDMAN, chefredaktör Dagens Samhälle

Hur vet Dagens Samhälle vad som är för mycket?
Mats Edman

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Mats Edman

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.