Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mecom gör positivt resultat

Publicerad: 11 januari 2013, 09:57

Mecom-koncernen går plus 2012 och arbetar nu med att sälja delar av verksamheten, bland annat i Danmark.


Mediekoncernen Mecom gör ett positivt resultat för 2012 som också leder till utdelning till aktieägarna, trots kraftigt sjunkande försäljningssiffror har man ett resultat på 89 miljoner euro (EBITDA).

Men gruppen hade ett försäljningsmässigt fortsatt svagt fjärde kvartal då annonsförsäljningen minskade 17 procent vilket ändå var bättre än tredje kvartalet då försäljningen minskade 20 procent.

Årssiffran för annonsförsäljningen landade på just ett minus på 17 procent. Mecom har ju beslutat att en utförsäljning av verksamheterna är det som gynnar aktieägarna och långivarna mest.

Efter försäljningen av Edda Media i Norge har inte mycket hänt. Men nu är saker på gång i Danmark och Polen. Medan det tycks gå trögare att bli av med verksamheten i Holland.

Mecom ska inledda så kallad ”due diligence”, en avancerad genomgång av verksamheten, vid Berlingske Media i Danmark med ett mindre antal potentiella köpare. Frågan är förstås om Schibsted eller Bonniers är med bland spekulanterna?

I Polen har Mecom kommit längre och där pågår slutförhandlingar med en tilltänkt köpare av Media Regionalne. I Holland, där Mecom äger Wegener-gruppen, tvingas koncernen förhandla om att sälja ut sin verksamhet i delar. I Holland har Mecom för övrigt gjort upp med konkurrensmyndigheterna efter en mångårig tvist och prutat ned böterna från 20,6 miljoner euro till 2,2 miljoner.

Numera är det ordföranden i bolaget Stephen Davidson som fungerar som vd. Han kallar sig exekutiv ordförande. Börsmeddelandet avslutar han med att företaget under 2013 kommer lansera nya prenumerationspaket som ska göra det möjligt för läsarna att på ett annorlunda och innovativt sätt komma åt innehållet i produkterna.

Mecom ger ut 250 olika tryckta titlar och driver 200 sajter. Mecoms börskurs ökade med 5,81 procent efter meddelandet. Men dagens kurs på 86 pennies är bara 3,6 procent av värdet på aktien i början på 2008.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.