Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mattsson om strejkhotet: Historiskt misstag

Publicerad: 10 maj 2016, 09:52

Expressen är en av tidningarna som drabbas om strejkhotet från GS blir verklighet. Om det träder i kraft blir det ett historiskt misstag menar tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

I en krönika skriver Thomas Mattsson att 2016 medvetet förhindra dagspressens nyhetsförmedling och opinionsbildning vore ett historiskt misstag av ett fackförbund som påstår sig värna anställda i dagstidningsbranschen.

Han menar också att om strejken blir verklighet så kan det även drabba fackförbundets egna medlemmar: Det kan knappast vara proportionerligt med en sådan skada, vare sig på publikens möjligheter att i oroliga tider informera sig eller på medieföretagens förutsättningar att säkra den tidningsutgivning som ju också grafikerna på tryckerierna är delar av.

NTM-ägda Pressgrannars vd Peter Ihre berättade i går för Medievärlden att företaget planerar att flytta produktionen från tryckeriet i Linköping till andra anläggningar om strejken. Något som GS reagerat starkt på.

Vi ser allvarligt på dessa eventuella planer, vilket skulle kunna betraktas som kringgående av de konfliktåtgärder vi lagt. Detta kan också leda till att vi måste fatta beslut om att utökade stridsåtgärder, säger avtalssekreterare Tommy Andersson i ett uttalande.

Medlare är nu tillsatta och de kommer att ha ett första möte med parterna i morgon, onsdag.

Tvisten handlar om dels om en förändring av minimilönesystemet och dels om möjligheten för de som är över 60 år att välja att gå i deltidspension.

Strejk kan stänga tre tryckerier

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.