Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mattsson om kritiken mot motrösterna

Publicerad: 14 januari 2014, 12:36

Greppet är inte fulländat. Men det är bra att kritikerna kan såga Expressen i Expressen. Det menar tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens satsning på att släppa fram så kallade motröster är inte en förstärkning eller breddning av yttrandefriheten och läsarnas möjligheter att komma till tals. Det menar publicisten Bengt Olof Dike i ett inlägg i Medievärlden.

Han menar där att för att nå dit måste tidningen släppa kändis- och Stockholmsfixeringen i debatten och möjligen också det kompisskap med tidningens debattredaktörer som vissa, ständigt återkommande röster tycks ha.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson håller inte med:

Det står självklart alla fritt att tycka till, nu som tidigare, och det går som vanligt bra att kontakta både insändarsidan och debattsidan eller att höra av sig till kulturredaktionen. Jag förstår inte riktigt varför det blir till ett problem att Expressen, efter den senaste tidens kritik mot den avsmalnade så kallade ”åsiktskorridoren”, upplåter plats för motröster?

Att det blir många återkommande röster ligger i sakens natur menar Thomas Mattsson:

Debattsidan är ju, till skillnad från insändarsidan, ett utrymme som oftast domineras av etablerade debattörer som formulerar sig om sakpolitik. Nu får olika skribenter fokusera på Expressen-kritik, till skillnad från att uttrycka sig om andra meningsmotståndare, och det tycker åtminstone jag tjänar som en sorts exempel på att det går att polemisera väl utan de personangrepp och dissande kommentarer som är vanliga i sociala medier.

Flera tyckare på Sidan 4 har ju sågat Expressen och ibland också mig, och det är väl alldeles utmärkt att det låter sig göras just i Expressen? Jag har ju många gånger sagt att vi har en ambition om att vara transparenta om publiceringsbeslut, att vi ska ha en generös rättelsepolicy och vara allra tydligast i svensk press med hur vi redovisar PON-klander. Greppet med ”motröster” är en del av detta, men lika lite som något annat är det fulländat.

Släpp in de verkliga motrösterna!

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev