Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mattsson om kritiken från Sydsvenskan

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker det är bra att debatten breddas och även omfattar kvällstidningarnas roll i ekosystemet.

Publicerad: 15 oktober 2015, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Det här är en bra diskussion: Pia Rehnquist gör rätt när hon försvarar de lokala mediernas förutsättningar och det är rimligt att bredda debatten, som också vi gjort i podden ”MattssonHelin”, till kvällstidningarnas roll i det ekosystem som nyhetsförmedling är i form av att vi inte bara förhåller oss till varandra utan också citerar konkurrenters storys.

På Expressen har vi ambitionen att vara mest generösa i svensk press med kredit och länkar, vi faksimilerar regelbundet förstasidor och bokomslag från andra medier när vi refererar till uppgifter där och det är väl nästan bara vi som ofta också skriver ut den enskilda reporterns namn vid större rewrites?

Men, med allt detta sagt, så tror jag att kvällstidningarnas roll som primära nyhetskällor på de digitala plattformarna gör att alla stora nyheter kommer att summeras just där. Den här positionen var tidigare förunnad den morgontidning som man hade i brevlådan, men nu är det Expressen TV eller Aftonbladet TV som går igång direkt när det händer något och det är säkert en mer omfattande bevakning av, säg, amerikanska presidentvalet på Expressen.se och Aftonbladet.se än på andra ställen.

Men jag håller med Pia Rehnquist om att kvällspressen har ett stort ansvar, vi måste vara tydliga med källhänvisningar och vi måste fortsätta att försvara exempelvis lokaltidningarnas ställning. Jag är en varm anhängare av lokaltidningar och kommer alltid att värna dem.

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen

Dubbelmoral av Mattsson & Helin

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev