tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mattsson om en dömd reporter som avslöjar en dömd tjänsteman

Publicerad: 29 oktober 2014, 12:17

Expressen har avslöjat att en av Åsa Romsons närmaste män har fällts för narkotikasmuggling. Den som tog fram nyheten är Niklas Svensson, själv fälld för dataintrång.

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

I måndags avslöjade Expressen att Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Åsa Romson har en hög tjänsteman i sin stab som dömts för narkotikasmuggling för två år sedan. Han hade beställt svampar som innehöll en narkotikaklassad substans från Holland.

Tjänstemannen dömdes till villkorlig dom samt samhällstjänst i 75 timmar.

Journalisten som fått fram nyheten, Niklas Svensson, är själv fälld för ett brott. Under valrörelsen 2006 tog han sig in i socialdemokraternas interna nätverk tre gånger. Det ledde till att han fick lämna sitt jobb på Expressen samt 8 000 kronor i böter.

Är kraven på oförvitlighet högre på politiska tjänstemän än på politiska reportrar?

”Det beror helt på omständigheterna, om man exempelvis driver en politik om att avveckla det militära försvaret är det ju mindre klandervärt att vara dömd för vapenvägran än för, säg, vapensmuggling till främmande makt… för att nu bara hitta på ett exempel. Enligt samma logik är det ju kanske heller inte så konstigt om en politisk reporter skulle råka komma i befattning av sekretessbelagda dokument och döms för olovlig hantering av hemlig handling. Man kan inte ge generella svar här, utan måste pröva fall för fall – men en bra utgångspunkt är väl eventuella motiv? Och om huruvida det man gjort skett i tjänstens intresse eller ej”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett mejl.

Niklas Svensson är fälld för dataintrång. Vad svarar du dem som tycker att det är fel att en dömd brottsling jobbar som politisk reporter på Expressen?

”Jag har inte hört någon sådan kritik, faktiskt, utan jag uppfattar det tvärtom som att Niklas Svensson är en mycket etablerad politisk reporter och programledare som partiledare, statsråd och andra politiker förhåller sig till. Dataintrånget har han ju många gånger förklarat bakgrunden till, det var en missriktad journalistisk ambition – men med syftet att nyhetsförmedla.”

Har du koll på dina övriga medarbetares eventuella brottsregister?

”Nej, jag känner inte till något som skulle vara relevant för oss som arbetsgivare. Vi för förstås inga sådana register heller, men – om man tar sig ett större perspektiv – om man har avtjänat ett straff ska det inte finnas något som hindrar en återanpassning till samhället i form av arbete, tycker jag. Det finns så vitt känt inga journalister på Expressen som lagförts för grova brott, men jag känner till fall på andra redaktioner där personen ifråga nu fungerar väl i verksamheten och det är väl också fullt rimligt att systemet fungerar så.”

Du är dömd för vapenbrott i två instanser. Hur tror du det påverkar allmänhetens syn på dig som chefredaktör för Expressen?

”Nej, jag är faktiskt inte dömd men jag kan förstås bli det i Högsta domstolen, där det så kallade ”vapenreportaget” ska prövas nästa år. Misstanken är ”anstiftan till vapenbrott”, eftersom det var jag som fattade beslut om att Expressen skulle granska illegal vapenhandel genom att försöka köpa en pistol och omedelbart överlämna den till polisen. Reportaget fick bland andra justitieministern att uttala sig, och eftersom det här så uppenbart var samhällsviktig journalistik fick vi starkt stöd av andra publicister och det kändes ju bra. All uppmärksamhet har ju dessutom gett oss chansen att gång på gång få påminna om Expressens undersökande journalistik.”

Niklas Svensson gjorde i sin intervju med Åsa Romson en poäng av att han inte fick ställa sina frågor direkt till henne utan att det skedde via sms. En arbetsmetod som i det närmaste är legio för intervjuer med många högre mediechefer. Till exempel Thomas Mattsson som i den här intervjun svarat på frågor via mejl.

Tycker du att det är principiellt fel att genomföra en intervju via sms eller mejl?

”Det beror helt på. Du sms-ar och mejlar ju ofta mig, och det är ett bra sätt att kommunicera om det önskas snabba svar faktabesked. Men i andra sammanhang är ju det personliga samtalet mer effektivt, så man kan inte ge ett entydigt svar. Reportern får avgöra vid varje tillfälle.”

Fotnot. Undertecknad är inte fälld för något brott men har svarat på intervjufrågor via mejl.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev