Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Massiv magasinsatsning på Ipad

Publicerad: 17 september 2010, 07:48

Före jul väntas ett 30-tal norska tidskrifter vara tillgängliga på Ipad och andra läsplattor. Redan i dag finns över 20 000 av Apples läsplattor i landet tror bedömare.


Ämnen i artikeln:

NorgeIpad

Den Norske Fagpressens Forening har nyligen ingått ett samarbetsavtal med den digitala distributören Zinio om en digital tidningskiosk. Det långsiktiga målet är att man där med en iPad eller annan läsplatta ska kunna finna föreningens samtliga 228 tidningar.

Hittills är det tre magasin som ligger ute på plattformen, nämligen Dine Penger, Kampanje och Finansfokus.

? Det är stort intresse för läsplattor bland våra medlemstidningar, säger Fagpressens it-ansvarige Kjartan Tyvand till Medievärlden. Bland annat för att det är stora pengar att spara inom distribution och tryckning båda dessa områden är mycket dyra i Norge. Vi räknar med att inom kort få ytterligare ett dussin magasin till plattformen och före årsskiftet är vi nog uppe i 30.

Kostnaden för att lägga ut magasinen på plattformen ligger på 1 000 norska kronor per utgivning. Hur mycket läsaren sedan får betala för ett digitalt abonnemang växlar från tidning till tidning.

? I USA och England har vi sett att en digital prenumeration ofta ligger under hälften av ett vanligt abonnemang, ibland ner till 30 procent. Här i Norge tror jag det kommer att utgöra omkring 70 procent, men det kommer att variera mellan tidningarna, menar Kjartan Tyvand.

? Annonsörerna får betala samma pris för annonsen i den digitala tidskriften som i pappersvarianten. Man kan lägga till videoklipp, animation, ljud, bildkavalkad och annat till annonsen. Det blir kanske inte så mycket av dessa extra tillägg i början, men när väl antalet abonnemang stiger, så ökar också intresset för att lägga till funktioner på annonsen.

Hos Fagpressen arbetar man nu vidare med att utveckla de digitala plattformarna.

Vi vill göra det ännu lättare att läsa magasinen, att lasta ned dem på olika funktioner. En del kanske vill läsa tidskriften på Face book, mobilen, eller på jobbet. Vi vill medverka till ökad enkelhet och flexibiliet för den digitala tidskriften, säger Kjartan Tyvand.

Hos Fagpressen räknar man att det i dag finns mellan 20 000 och 25 000 Ipad i användning i Norge, trots att den ännu inte finns i handeln i Norge. Men om drygt en månad kan den troligen köpas i Norge, precis som i Sverige. Snart finns även läsplattor från Toshiba, Samsung och Dell. Dessa kan också användas till att läsa Fagpressens magasin.

Ipad till sex nya länder i dag till Sverige i november
Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

NorgeIpad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev