Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Martin Schibbye svarar Johan Hakelius

Publicerad: 27 september 2012, 08:13

Kolumnisten Johan Hakelius ifrågasätter Martin Schibbyes medverkan vid ett seminarium om pressfrihet på Bokmässan idag.

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Johan Hakelius citerar ett pressmeddelande från Revolutionär Kommunistisk Ungdom från 2004 som försvarar Kubas rätt att fängsla journalister, eftersom de anses vara ”spioner för en fientlig, utländsk makt”. Martin Schibbye var vid tillfället informationschef på RKU.

”I dag håller Reportrar utan gränser ett samtal på bokmässan till stöd för fängslade journalister. Martin Schibbye talar. Är det bara jag som tycker att det är problematiskt? Jag kan förstå om den traumatiska upplevelsen i Etiopien har fått Schibbye att ändra åsikt. Det bör i så fall respekteras. Men är det inte rimligt att be honom berätta om hur han insåg att pressfrihet även bör gälla på Kuba? Eller i Nordkorea och Venezuela.”, skriver Johan Hakelius i kolumnen.

Martin Schibbye svarar honom nu i en lång bloggpost på martinschibbye.se. ”I dag har jag fått tillbaka min yttrandefrihet tillsammans med rätten att läsa tidningar. Dagens Aftonbladet innehåller en kolumn av Johan Hakelius under rubriken ‘Ska Kuba fängsla journalister’. Han ställer frågan vad jag anser om pressfriheten på Kuba?

Pressfriheten på Kuba är usel. Landet ligger på plats 169 i världsrankingen i en hård strid om sista placeringen med länder som Eritrea. Som journalist försvarar jag det fria ordet. Här, i Ogaden och på Kuba.

Det är en okränkbar mänsklig rättighet.

Att fängsla det fria ordet är ett brott.

Detta är en åsikt jag har burit med mig länge.”

Martin Schibbye skriver också: ”Min bakgrund och personliga utveckling sedan 1996 är intressant. Jag gick jag med i ett kommunistiskt ungdomsförbund för att jobba för en bättre värld. Jag lade min tid på att jobba mot krigen i Afghanistan och Irak, mot nedläggning av vårdcentraler i Göteborg. Det var solidaritetsarbetet som drev mig inte en vilja att fängsla fria journalister på Kuba.”

Manifestationer för pressfrihet på Bokmässan 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev