Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Marockos kung görs ansvarig för bristerna i pressfriheten

Publicerad: 7 september 2007, 10:06

Reportrar utan gränser har ögonen på Marocko. Häromdagen samlade organisationens generalsekreterare Robert Ménard till en presskonferens i Casablanca, där han talade om att landet förfallit på pressfrihetens område och offentliggjorde ett brev som en vecka tidigare skickats till Marockos kung.


Under presskonferensen, som hölls inför det beslut som den lagstiftande församlingen fattar i dag och som kan innebära ändringar i presslagen, uttryckte Robert Ménard sin besvikelse över att Marocko inte utvecklats och gjort framsteg  på press- och yttrandefrihetens område sedan landets nuvarande kung Mohammed kom till makten.

När vi träffade de marockanska myndigheterna för ett år sedan visade de ett fantastiskt intresse för att föra en dialog men i dag har vi intrycket att vi blivit lurade, sade Robert Mènard bland annat. Det finns, påpekade han, en cynism hos ett land  som  talar om reformer men fängslar och censurerar journalister.

I brevet till kung Mohammed påminde Reportrar utan gränser honom om att kungen tidigare talat om landets journalister som viktiga aktörer i nationens offentliga liv och nyckelpersoner i byggandet av demokratin och att han då gav löften som olyckligtvis inte blivit annat än löften. Sedan ni kom till makten har 34 medier censurerat och 20 journalister dömts till fängelsestraff antingen enligt presslagen eller brottsbalken eller antiterroristlagen.  Detta hedrar varken er regering eller det juridiska systemet. Marocko är i en farlig utförsbacke och ni är ansvarig för det, skriver  pressfrihetsorganisationen.

Men allt är inte dåligt Reportrar utan gränser noterar också att den marockanska pressen med svårighet vunnit en viss frispråkighet, som länge var förbjuden.
Många ämnen för alltjämt tabu men journalister visar allt mindre tveksamhet när det gäller att tackla dem,.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev