Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Manual ska hjälpa journalister hantera näthat

Publicerad: 26 april 2018, 03:15

Amerikanska Pen svarar på det ökade näthatet mot journalister med en fältmanual. Förhoppningen är att yttrandefriheten ska skyddas och stärkas.


Initiativet till fältmanualen togs efter att en undersökning av Amerikanska Pen visat att nätbaserade trakasserier mot journalister ökat avsevärt. 230 personer som haft erfarenhet av näthat medverkade i undersökningen.

Av de tillfrågade svarade två tredjedelar att hoten fått dem att frukta för sin egen säkerhet. En tredjedel svarade att man avstått rapportering kring vissa kontroversiella ämnen för att undvika hot.

”Näthat utgör ett stort hot mot det fria ordet, vilket framgår av resultatet från vår undersökning. När vissa röster tystas, när människor väljer att inte skriva om viktiga ämnen och undviker den allmänna debatten – då är vi alla förlorare”, säger Suzanne Nossel, ordförande för amerikanska Pen till Guardian.

Manualen innehåller råd, vägledning och information kring de resurser som finns för personer som drabbats av nätförföljelse, trakasserier och hat. Amerikanska Pens syfte med manualen är att ge journalister och författare medel och metoder att hantera sina erfarenheter – och på så sätt skydda och säkra yttrandefriheten.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev