Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Manifestationen Sitt med Dawit till världens största bokmässa

Publicerad: 12 oktober 2016, 07:02

På bokmässan i Frankfurt riktas internationellt ljus mot den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i 15 år.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Manifestationen Sitt med Dawit har genomförts runt om i Sverige och Europa, bland annat i Almedalen, Sergels Torg och Stockholms centralstation, bokmässan i Göteborg, Malmö Stadsfestival, Littfest i Umeå samt Bozar konstcenter i Bryssel, Belgien. Nu står det klart att Sitt med Dawit kommer att medverka på världens största bokmässa som äger rum 19-23 november i Frankfurt, Tyskland.

I samband med bokmässan publiceras också översatta utdrag ur Dawit Isaaks bok Hopp, vilken bland annat innehåller hans debutbok Bana och hans pjäs Dilly-dally. Samtidigt pågår just nu ett arbete med att översätta boken till engelska och franska. Ett projekt som fått anslag av Svenska Akademien och Kalityfonden – startad av journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Att litteraturen görs tillgänglig på fler språk hoppas man ska leda till att fler europeiska och afrikanska opinionsbildare och politiker nås, samt att regimens försök att tysta Dawit Isaak motverkas:

”När hans röst tystats och kampen hittills inte fått ut honom själv så slår varje översättning ett nytt språk hål i regimens mur. Vi ger honom den röst han berövats”, står i ett pressmeddelande från Free Dawit.

Översättningen av Hopp till svenska bekostades av Svenska akademin och elva förlagshus samarbetade under arbetet.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.