Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mångmiljonmiss i presstödsrapporten

Publicerad: 13 september 2010, 12:57

Svenska Dagbladets snåriga årsredovisning ligger bakom en mångmiljonmiss i presstödsnämndens rapport. Och eftersom allt fler företag delar upp sina verksamheter i bolag som sedan särredovisas funderar nu nämnden på att sluta med sina analyser.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenSvenska Dagbladet

Svenska Dagbladets förlust blev över 320 miljoner kronor enligt Presstödsnämndens rapport om dagspressens ekonomi 2009. Men då har man inte räknat med bolaget som hanterar annonsförsäljningen.

   Våra årsredovisningar är lite svåra, medger Björn Hygstedt, informationschef på Svenska Dagbladet. Men eftersom tidningen är ett börsnoterat företag måste det bli så menar han.

Det har dock fått till följd att Presstödsnämnden missat en stor del av Svenskans annonsintäkter.

Enligt de siffror som tidningen bland annat levererat till börsen var printsidans förluster 6 miljoner. Långt ifrån de över 320 miljoner som står i presstödsnämndens årsrapport.

Björn Hygstedt har svårt att förstå att det blivit så fel:

   Det är en osannolik förlust.

Men även om Svenska Dagbladets annonsbolag räknas med kommer tidningens förluster att bli avsevärt större än de officiella siffrorna menar rapportens författare Karl Erik Gustafsson. Det missade bolagets intäkter är enligt honom i storleksordningen 100 200 miljoner kronor.

Då har Svenskan fortfarande en förlust på över 100 miljoner.

   Syftet med analysen är att få överblick, speciellt när det gäller första och andratidningar. Och det syftet har vi uppnått även om det eventuellt blivit ett klavertramp när det gäller Svenska Dagbladet, säger Karl Erik Gustafsson.

Han menar att tidningsföretagens årsredovisningar allt mer bli som en snårskog i takt med att allt fler verksamheter hamnar i separata bolag.

   Som ena året särredovisas för att sedan hoppa tillbaka in i tidningsrörelsen igen nästa år.

Därför har man sedan en tid övervägt att lägga ner de årliga analyserna om dagspressens ekonomi utifrån årsredovisningarna.

Känner du till om det blivit fel siffror för någon annan tidning?

Nej, jag tror vi plockat med de flesta.

Så klarade branschen krisen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev