Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mångmiljonböter för redaktionellt samarbete

Publicerad: 1 september 2011, 05:46

Ett redaktionellt samarbete kan kosta tidningsföretaget 185 miljoner och fem tidigare chefer 12 miljoner kronor.


Ett redaktionellt samarbete mellan två Mecom-tidningar i södra Holland kan kosta dotterföretaget Wegener 185 miljoner kronor i böter till holländska konkurrensmyndigheten, NMA.

Wegeners styrelse accepterar inte böterna utan meddelade igår att man nu drar frågan till domstol.

Konkurrensmyndigheten hotar också fem tidigare chefer med böter på hela 12 miljoner kr.

Tvisten handlar om de villkor konkurrensmyndigheten gav för att godkänna  Wegeners förvärv av  BN/De Stem år 2000 och som Wegener, som sedan tidigare ägde Provinciale Zeeuwse Courant, PZC, förband sig att följa. Villkoren innebar att Wegener åtog sig att upprätthålla konkurrensen i regionen Zeeuws-Vlaanderen i sydligaste Nederländerna med två separata titlar även efter förvärvet.

Tidningarna har nu samordnat sitt redaktionella material i området med en gemensam redaktionell chef. Tidningarna har också ett omfattande kommersiellt samarbete. Wegener menar att utfästelserna till konkurrensmyndigheterna bara avsåg en liten del av upplagan, ca 10 000 exemplar i den allra sydligaste delen där tidningarnas upplagor överlappar varandra.

Wegener menar också att det inte går att strikt hålla separata enheter när man tillhör samma företagsfamilj. Dessutom är det redaktionella samarbetet beslutat av självständiga redaktioner och att ha synpunkter på tidningarnas innehåll från en myndighet strider mot pressfriheten.

Wegeners tidningar har mött sviktande upplagor och samarbetet är en förutsättning för att man skall kunna ge ut två editioner i området. Konkurrensmyndigheten tar vidare inte hänsyn till de förändrade marknadsförutsättningarna som gäller för dagstidningar

En speciell rådgivande nämnd till konkurrensmyndigheten ger Mecomföretaget delvis rätt men konkurrensmyndigheten går ändå vidare på sin ursprungliga linje och står fast vid böteskravet.

Tvisten med konkurrensmyndigheterna har pågått sedan 2009 då konkurrensmyndigheterna först började granska ärendet. BN/DeStem har 312 000 läsare och PZC 192 000 läsare.  Wegener har totalt sju regionala tidningar i Nederländerna med en sammanlagd räckvidd på tre miljoner.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News