Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Många journalister får sitta i fängelse tills de dör”

Publicerad: 27 september 2012, 09:39

Migrationsverket vill utvisa den etiopiske journalisten Theodros Aregas som riskerar samma öde som Johan Persson och Martin Schibbye.


En sak talar till Theodros Aregas nackdel, en till hans fördel. Den etiopiske journalisten vill inte berätta vad som hände honom när han under sin svenska journalistutbildning reste tillbaka till hemlandet i mitten av 2000-talet för att göra research mer än att det var mycket obehagligt*. Sverige har således nekat honom politisk asyl sedan han först ansökte om det 2005. Nu vill Migrationsverket utvisa honom.

Å andra sidan har han de senaste åren bedrivit en digital enmanskampanj för att uppmärksamma situationen för Etiopiens journalister. Det är alltså inte otroligt att han skulle drabbas av samma öde som Martin Schibbye och Johan Persson om han reste tillbaka men utan att ha en chans till benådning. På frågan om vad som avgör om en journalist i etiopiskt fängelse kan bli benådad eller ej, är hans svar kort och koncist: Press från omvärlden. Det är de enda urvalskriterierna för benådning..

En av mina journalistkollegor har suttit fängslad i åtta år, sedan 2004. Det är som om han inte existerar längre. Jag har Googlat på hans namn, men det ger inte en enda sökträff. Ingen höjer rösten för honom. Många journalister och oppositionella får helt enkelt sitta i fängelse tills de dör.

Att Martin Schibbye och Johan Persson hamnat i mediernas fokus är naturligt för ett västland som Sverige, menar han. Men:

Det vore värdefullt om medierna inte bara fokuserade på Johan och Martin och Ogaden-provinsen utan även på den större bilden; som den etiopiska regimens maktmissbruk och dess förföljelse av inhemska journalister.

Vad tycker han om Schibbye och Perssons agerande, att ta sig in i landet olagligt?

Å ena sidan var det naivt de litade på alla människor de mötte. Det var ett misstag. Å andra sidan gjorde de bara sina jobb. Det är ingenting onormalt för journalister att vara inbäddade med gerillor.

Theodros Arega arbetade för etiopisk statsmedia och det finns, menar han, en missuppfattning i väst om att endast oberoende journalister skulle vilja eller våga sätta sig upp mot förtryckande regimer. Numera är han dock i kontakt med oppositionella grupper och har, förstås, ingen fast anställning även om han har fått hjälp av Global Reporting med kamerautrustning för att kunna fortsätta blogga för dem.

Det håller mig flytande, på sätt och vis. Även när jag inte har skrivit något nytt blogginlägg på länge ser jag att folk har gått in för att läsa äldre inlägg.

Men den osäkra tillvaron tär på honom. Hans energi har börjat tryta och han berättar att han ständigt känner sig splittrad.

Visst skulle jag kunna söka politisk asyl i USA eller Kanada, men det tar oändlig tid och så måste jag börja om från början igen. Helst vill jag få någon form av stabilitet och göra vanliga saker, som att slippa flytta runt hela tiden och gå upp på morgonen och gå till jobbet som vanliga människor.

Trygg känner han sig inte. Varje gång han går utanför dörren ser han sig noga omkring. Alla diktaturer har representanter utanför de egna landsgränserna, konstaterar han. Ändå är otryggheten här i Sverige bättre än hotet om åratal i fängelse om han reser tillbaka, även om det finns många grävjobb han drömmer om att göra i Etiopien, exempelvis om trafficking och korruption. Något hopp om att situationen för etiopiska journalister ska förbättras nu när premiärminister Meles Zenawi gått bort har han inte.

De bär nya kläder, men samma personer samma kungamakare styr bakom kulisserna nu som då. Och de kan i praktiken göra vad som helst, mot vem som helst.

* Efter parlamentsvalet 2005 slog de etiopiska myndigheterna hårt mot medierna. I samband med omfattande folkliga demonstrationer mot valresultatet dödades omkring 200 människor många av dem av kravallpoliser.

Etiopien använder sina kontroversiella antiterrorlagar som vapen mot misshagliga journalister.

Sedan år 2001 har 79 etiopiska journalister tvingats i exil.

Källor: Utrikespolitiska institutets landguide Etiopien, Committee to Protect Journalists (CPJ) om Etiopien

Theodros Arega

Läs och följ Theodros Arega här:

@iREFUGEEE på Twitter

Blogg hos Global Reporting

Privat blogg, iRefugee

YouTube

CNN iReport

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev