fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Man åtalad för hot mot Correns chefredaktör

Publicerad: 2 september 2008, 06:57

En 52-årig man från Halland åtalades i går för upprepade hot mot Östgöta Correspondentens chefredaktör Ola Sigvardsson. Hoten har kopplingar till en artikel i tidningen i mars i år som handlade om att kommunen plockat ner en konsertaffisch för en punkfestival.


På affischen bajsade en satansfigur i huvudet på Jesus.

Ola Sigvardsson argumenterade i en artikel för varför han ansåg att det var befogat att publicera den censurerade affischen i tidningen men inte  Muhammedteckningar.
”Kristendomen är en majoritetsreligion i Sverige. Därmed är det rimligt att dess anhängare får finna sig i att den kritiseras och utmanas på ett betydligt mera drastiskt sätt än vad representanter för minoritetsreligioner ska behöva stå ut med”, skrev han.

Hoten framfördes under ett par veckor i mars i år. Corren rapporterade om dem på följande vis.

Sent en kväll i början av mars blev Ola Sigvardsson uppringd i sitt hem av en man som skrek ”bajskorv”. Under natten kom flera samtal. Bland annat sade mannen att det satt en man i en bil utanför chefredaktörens port. Ett av flera meddelanden på Ola Sigvardssons röstbrevlåda löd ”Hoppas du får en kniv i dig inom den närmaste veckan, om inte en människa gör det så kommer Jesus att skära strupen av dig”.

Fram till mitten av mars fick Ola Sigvardsson en rad hotfulla telefonmeddelanden. Innebörden var att han bland annat skulle få en kula i huvudet. Samtalen kunde spåras till den nu åtalade 52-åringen.

I förhör har mannen sagt att det var en skymf mot hans religion att publicera bilden på satansfiguren och Jesus. Han nekar inte till att samtalen ringdes från hans bostad, men säger att någon annan måste ha hållit i luren.

Ola Sigvardsson valde att omedelbart gå ut och berätta om de hot som uttalats mot honom. I sin tidning argumenterade han på följande sätt:

”När vi som journalister agerar gör vi det inte bara som privatpersoner, utan vi är representanter för det öppna samhället. Fria medier är en del av vårt gemensamma samhällsbygge och därför är det naturligtvis mycket allvarligt när en journalist blir hotad.”

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev