Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mama+ blir Sveriges första Ipadmagasin

Publicerad: 27 september 2010, 06:34

I morgon får Sverige sitt första Ipadmagasin då Bonnier Tidskrifter släpper Mama+.


Ämnen i artikeln:

Bonnier TidskriftermamaIpad

Det finns ungefär 20 000 Ipads i Sverige, enligt de  senaste uppskattningarna. Vilka volymer av Mama+ Bonnier Tidskrifter räknar med att sälja vill inte Louise Fallenius, försäljningsansvarig för Mag+, gå in på.

Men vi tror jättemycket på det här.

Det redaktionella innehållet skiljer sig inte mellan papper och Ipadversionen. Men det kommersiella innehållet skiljer sig ordentligt, bara ett fåtal annonsörer fick plats i den digitala versionen. Dels på grund av osäkerhet kring hur många reklambudskap läsarna vill ha och dels för att de möjligheter som erbjuds på den nya plattformen, till exempel rörlig bild och ljud, också innebär att filerna blir tunga.

Och vi vill inte att läsarna ska behöva sitta uppkopplade mot App Store hur länge som helst för att ladda ner magasinet, säger Louise Fallenius.

Det har varit stort intresse från annonsörerna att medverka. Och de står på kö för att få vara med längre fram. Louise Fallenius tror att packningsgraden kommer att gälla tills vidare.

Så det blir först till kvarn som gäller för annonsörerna.

En helsida i det digitala magasinet kostar 20 000 kronor i sitt enklaste utförande. I det priset ingår inte några rörliga inslag. Priset för motsvarande yta i papperstidningen är över 50 000 kronor.
För att inte göra en för tung produkt att ladda ner kommer Bonnier Tidskrifter att begränsa antalet videofilmer i magasinet.

Så den gamla kampen mellan redaktionen och annonsavdelningen om vem som ska få färgmöjligheterna kommer att handla om vem som ska få använda rörligt i framtiden?

Till viss del kan det bli så. Mamas redaktion har redan börjat tänka på att jobba för båda plattformarna.

Under det här året tror hon eventuellt att något magasin till kan släppas i Ipadversion. Men 2011 kommer fler:

6 till 12 magasin räknar jag med ska komma nästa år.

Vilka det blir vill hon inte avslöja.

– Men på redaktionerna står de bara och hoppar och vill börja med det här.

Mama+ ger också möjligheter att följa läsarbeteendet på ett nytt sätt. Vad man läser, hur länge man läser och hur man navigerar genom magasinet är information som avsändaren får tillbaka. Så inom kort räknar Louise Fallenius med att få tillgång till en ständigt växande statistikdatabas som berättar om vad som fungerar och inte.

Kunskaper hon inte anser bara ska användas internt.

Vi har den stora förmånen att vara först. Då har vi också ett ansvar för att dela med oss av kunskapen.

Så fungerar Bonniers Ipadverktyg

Ämnen i artikeln:

Bonnier TidskriftermamaIpad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev