Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mål om konfiskation av nazistiskt plakat återupptas

Publicerad: 2 januari 2018, 08:53

Journalisten Willy Silberstein, som var en av de personer som pekades ut som ”förbrytare” på plakat under en nazistdemonstration har vunnit en delseger i hovrätten.


Willy Silberstein, som företräds av jurister från Juridikfronten, ansökte i oktober om att Göteborgs tingsrätt skulle konfiskera plakatet med hans namn och bild eftersom det utgör förtal. Det skulle i så fall innebära att skriften förstörs och att det blir olagligt att sprida den i framtiden.

Göteborgs tingsrätt krävde att Willy Silberstein skulle betala en ansökningsavgift på 2 700 kronor. Silberstein vägrade betala, och konstaterade att hans ansökan varken rörde tvistemål eller enskild åtal eftersom han ansökt om att plakatet skulle konfiskeras, inte om att någon skulle fällas för förtal eller betala skadestånd för detta. Tingsrätten avvisade hans ansökan när han vägrade betala, men han överklagade beslutet till hovrätten.

Hovrätten för Västra Sverige skriver i sitt beslut att en ansökan om konfiskering inte faller under de måltyper som anges i förordningen om avgifter vid de allmänna domstolarna. ”Eftersom det således saknas stöd i lag för att ta ut ansökningsavgift i målet ska tingsrättens avvisningsbeslut undanröjas och målet återförvisas till tingsrätten för vidare handläggning”.

Så nu ska målet om konfiskation av plakatet återigen tas upp av Göteborgs tingsrätt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.