Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Maciej Zaremba prisas för ekonomijournalistik

Publicerad: 6 mars 2006, 14:31

Maciej Zaremba, alias Maciej Bielawski, har utsetts till Årets ekonomijournalist av Bonnier AB:s jury med Hasse Olsson i spetsen. Zaremba får priset för artikelserien "Den polske rörmokaren" som publicerades i höstas på Dagens Nyheters kultursidor.


Ämnen i artikeln:

Peter Benson

– Jag och många med mig läste artiklarna med förtjusning, sade Dagens Industris förre chefredaktör Hasse Olsson när han överräckte prisdiplomet och en check på 75 000 kronor. Fast diplomet kan du inte hänga upp på redaktionen, då blir du väl hånad.
Maciej Zaremba (han heter egentligen Maciej Bielawski, men tog sig författarnamnet Zaremba när han skrev om sitt forna hemland Polen under diktaturtiden) uttryckte dubbel glädje över priset. Dels för att han belönats, ”det är helt överväldigande”, och dels för att synen på ekonomijournalistik breddats så att hans arbete kunde komma i fråga, ”det är bra att man upphäver genregränserna”.
Om sitt arbete med stora projekt (före rörmokaren handlade det om den svenska sjukvårdsbyråkratin och ett nytt projekt är under arbete) sade Maciej Zaremba Bielawski att han söker symbolbilder som kan göra större sammanhang begripliga. Begripligheten betonas också i juryns motivering, se nedan.
– Det är inte för att få debatt som jag skriver, men jag väljer angelägna ämnen och då blir det debatt. Uppgiften är att förstöra självgodheten – var den än finns.
Moderatorn Stefan Mehr från arrangerande Bonniers Medieuniversitet beskrev pristagaren som en polsk invandrare som från att ha sysslat med olika svartjobb (bland annat i byggbranschen) blivit prisad skribent som fäktar med sabel, dricker goda viner och dansar underbar tango.
Vad säger det om dig?
– Att jag är välanpassad.
Hur ska du använda pengarna, undrade Stefan Mehr.
– Jag ska ta mitt ansvar för samhällsekonomin och tillväxten, jag ska konsumera, svarade Maciej Zaremba Bielawski.
TORBJÖRN von KROGH

Juryns motivering:
”För att han med en elegant stilistik och spännande berättarteknik har skapat närhet till ett komplicerat men viktigt område inom ekonomin och, framför allt, gjort det begripligt.”

Tidigare pristagare:
2004 Bosse Vikingson, Annika Jönsson, Robert Owen, Smålandsposten
2003 Karin Svensson, Dagens Industri
2002 Sophie Nachemson-Ekwall, Affärsvärlden
2001 Peter Benson, Dagens Industri

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Peter Benson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.