Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lotteriinspektionen och Expressen fajtas vidare

Publicerad: 16 januari 2007, 13:59

Med kraft har Expressen överklagat Lotteriinspektionens vite på 150 000 för varje publicerad annons för utländska lotterier. Lotteriinspektionen svarar i juridiskt högt tonläge och använder formuleringar som "gripet ur luften" som "väl magstarkt". Länsrätten i Södermanland avgör saken.


Nya turer kring det svenska spelmonopolet: Expressen har överklagat Lotteriinspektionens beslut från 20 november att förbjuda tidningen publicera annonser för utländska spelbolag. Vitet är satt till 150 000 kronor varje gång.
I argumenteringen vill Expressen först och främst att länsrätten upphäver beslutet utan prövning och skickar ärendet tillbaka till Lotteriinspektionen. Så har inte skett – i alla fall inte än.
En huvudsak i Expressens kritik är sättet som Lotteriinspektionen skött ärendet. Tidningen fick inte rimlig tid att svara när inspektionen aviserade vitesbeslutet.
Att den svenska lotterilagstiftningen och därmed detta beslut strider mot den svenska tryckfrihetsförordningen är ett av kärnargumenten. Utöver det anför tidningen att beslutet strider mot EG-fördragets regler om etableringsfrihet, fri rörlighet för tjänster och mot förbudet mot diskriminering på grund av nationalitet.
Dessutom anser Expressen att vitesförläggandet är dåligt avgränsat och för högt satt.
I sitt svar försvarar Lotteriinspektionen hanteringen med att det nya beslutet i stort sett är det samma som ett tidigare som togs tillbaka. Att tidningen inte nöjer sig med två veckors tid att svara tycker inspektionen är ”magstarkt”.
Argumentet att beslutet strider mot EG-rätten anser inspektionen är ”gripet ur luften”.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.