Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lokaljournalistiken mår bättre nu

Hälsingetidningars chefredaktör Gunilla Kindstrand ifrågasätter dem som säger att det var bättre förr. Källkritiken och ödmjukheten har ökat och fördomarna minskat, skriver hon.

Publicerad: 14 april 2014, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med rynkade pannor står de lutade över patienten. Det är den svenska lokaljournalistiken som ligger på britsen.

Det var TV4:s iskalla nedskärningsbesked som utlöste veckans diskussion om den lokala journalistiken. TV4 meddelade i veckan att det ska skäras 140 tjänster från lokalstationerna. Gävleredaktionen, med bland annat Hälsingland som bevakningsområde, upphör helt.

Mediebranschens strukturkris har krävt ännu ett offer.

De flesta är, liksom jag, oroade över den krympande mångfalden i svensk lokaljournalistik. Lokaltidningarna är numera de enda som upprätthåller regelbunden bevakning av lokalt och regionalt samhällsliv – och garanterar den information och den granskning av makten som demokrati kräver.

Samtidigt befinner sig tidningshusen i samma strukturella stålbad som TV4. Det krävs att innovation och rationalisering nu går hand i hand för att skapa nya intäkter som kan finansiera lokaljournalistiken.

Det är en svår tid att analysera och diagnosticera. Kanske är det därför som så få debattörer vill notera de små, men dock märkbara tecknen på framtidstro som syns här och var i branschen. Mittmedia (där hälsingetidningarna ingår) bygger om redaktionella system, skapar nya publika tjänster till exempel lokal nyhets-tv på sajterna – och fortbildar intensivt. Men inte ens medieexperterna är intresserade av patientens egna upplevelser. De nöjer sig med att humma en sliten fras: Det var bättre förr.

En intensiv hummare är Ulrika Knutson (Expressen 10 april). Hon menar att mediehusen saknar publicistisk strategi och därmed äventyrar demokratin. Mittmedia avfärdar hon med ordet utarmning hotar.

För att illustrera tesen ger hon glimtar från sin egen tid i den så kallade lokala myllan. Det var på 1980-talet i Enköping. Där täckte unga Knutson tidens tekokris och fångade kämpande arbetare på bild. Hon var, som man säger i branschen, där. Idag, däremot, är lokaljournalistiken inte bara frånvarande, utan också vanvårdad, hävdar hon.

Jag blev journalist ungefär samtidigt som Ulrika Knutson. Också jag bevakade industridöden och fotograferade en och annan förbannad jobbare. Men jag har också andra hågkomster – inte minst från dåtidens heta diskussion om lokaltidningarnas förlegade självbilder. Om deras brist på utblick och kurage. Om mesigheten inför makthavarna. Om ointresset för unga människor.

Jag var borta från tidningsbranschen i 25 år och kom tillbaka 2011. Förvånande mycket var sig likt, men jag vill påstå att den svenska lokala journalistiken på många vis mår bättre nu än vad den gjorde på 1980-talet. Den bärs av en bättre källkritik, tyngs av färre fördomar och är mera ödmjuk inför läsaren. Det går heller inte att överskatta nätets betydelse för research, omvärldskunskap och nätverkande.

Den stora förändringen ligger i överenskommelsen med publiken. Människor har byggt andra sorters mentala geografier, lever med mer mångfasetterade självbilder och har utvecklat ett nytt behov av uppdatering.

Men hade ändå inte journalisterna ett större öra mot marken förr? Var inte lokaltidningarna helt enkelt mer lokala?

En kollega till mig synade frågan närmare. Hon gjorde ett stickprov i Hudiksvalls Tidnings arkiv. En februarivecka 1999 jämfördes med motsvarande tid 2014.

Det visade sig att bägge veckobuntarna innehöll cirka 100 strikt lokala artiklar. På familjesidor, och framför allt sportsidor är det lokala inslagen märkbart fler idag än 1999.

Ett stickprov är givetvis inte detsamma som en vetenskaplig undersökning. Men när någon säger att det var bättre förr kan det finnas skäl att undra vad det egentligen betyder.

Inlägget publicerades ursprungligen på helahalsingland.se

Gunilla Kindstrand, chefredaktör Hälsingetidningar.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.