Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lokala medier missade trakasserierna mot Gica

Publicerad: 27 november 2018, 12:18

Trots att trakasserierna av den hemlöse mannen höll på en längre tid och skedde på offentliga platser nådde de aldrig de lokala medierna.


Innan det misstänkta mordet på den hemlöse mannen hade ingen aktör fångat upp ungdomarnas trakasserier mot honom. Varken skola, myndigheter eller de lokala medierna.

– Det är egentligen rätt märkligt att det inte kom fram eftersom det skett öppet på allmänna platser och pågått en längre tid. Hade det kommit fram tidigare hade det kanske slutat på ett helt annat sätt, säger Marie Johansson Flyckt.

Vad tror du det beror på?

– De har hållit det här i ungdomarnas värld. Ungdomar är inte våra mest flitiga tipsare, och man vill nog skydda sina kompisar. De föräldrar som känt till det har väl också hållit det för sig själva. Om någon hade anmält det hade vi så klart fångat upp det.

Ni fick inga tips om det?

– Nej, ingen fick ju det, då börjar man ju gräva i det förstås.

Finns det anledning till självkritik?

– Nej det tycker jag inte, jag tror att det försigår mycket som är brottsligt och skamligt som vi inte fångar upp.

JP har en lokalredaktör i Huskvarna, och bevakar också Huskvarna från Jönköping.

Skulle det ha gjort någon skillnad om ni haft fler lokalredaktörer eller om det hänt i Jönköping?

– Jag tror inte att det skulle ha gjort någon skillnad, eftersom sådant här får man aldrig reda på om det inte anmäls.

Inte heller SVT Jönköping hade fått några tips om trakasserierna.

– Nej, vi hade aldrig hört talas om det innan, säger Daniel Rundqvist som är ansvarig utgivare.

Varför tror du att ingen, inte heller media, fångade upp trakasserierna?

– Ja, det kan man fundera på: hur känt har det varit, hur stora kretsar har känt till det? Det är svårt att veta. Min känsla är att det som pågått inte varit så spritt i vuxenvärlden. Det bygger mycket på insyn och tips om det inte finns någon anmälan.

Har ni någon på plats i Huskvarna?

– Vi bevakar Huskvarna från Jönköping och har folk som bor i Huskvarna. Men sådant här kan vara svårt att få nys om, även om vi så klart vill fånga upp sådant som händer i samhället.

Efter mordet har bevakningen varit desto mer massiv. Jönköpings-Posten har bevakat rättsprocessen och haft många samtal med personer som känt mannen och hans anhöriga i Rumänien. Begravningen i Rumänien bevakades på plats med bland annat liverapprotering.

– Jag är väldigt stolt över vår bevakning. De som säger att det här hamnat i medieskugga måste mena nationellt, för lokalt har vi haft en egen bevakning och följt detta väldigt noga, säger Marie Johansson Flyckt.

På torsdag inleds rättegången mot de misstänkta gärningsmännen och då finns JP på plats och kommer bland annat att ha livebevakning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News